Keresés
Close this search box.

Miért befolyásolja a gyermekáldást a túlsúly?

//

Egyre több nő – és férfi – küzd manapság meddőséggel, termékenységi problémákkal, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Tény azonban, hogy a túlsúllyal rendelkezők esetében jóval nehezebben köszönt be a gyermekáldás, mint a normál BMI-vel rendelkező pároknál. Mi ennek az oka?

Túlsúly esetén – a tapasztalatok szerint – egyértelműen gyakoribb, hogy hiába várnak éveket a babára. A megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás ugyanakkor jelentősen megkönnyíti a teherbeesést, hiszen így a test már eleve felkészült a megtermékenyített petesejt befogadására és az embrió táplálására. Amennyiben az érintett egészségtelen életet él, az bizony a testsúlyán is meglátszik. A magasabb BMI-érték gyakran hormonzavarra hívja fel a figyelmet, illetve fordítva: a túlsúly könnyen provokálhat hormonzavart.

Önmagában a túlsúly az ok?

A súlytöbblett már önmagában is rontja az esélyeket, hiszen a túlsúly igencsak megzavarja a hormonrendszer működését, de ha az illető megszabadul a felesleges zsírrétegnek akár csak egy kis részétől is, máris javul a termékenység. Ám az is igaz, ha már kialakult valamilyen hormonzavar – például PCOS vagy pajzsmirigy-alulműködés –, akkor már nem elegendő csupán a súlyfelesleg leadása, a betegséget is kezelni kell, hogy bekövetkezzen a megtermékenyülés és zavartalan legyen a várandósság is.

Miért baj a súlyfelesleg?

Egyrészt azért, mert maga a zsírszövet nagyban hozzájárul az ösztrogén termeléséhez, ezért minél több valakin a zsírréteg, annál nagyobb eséllyel fog ösztrogéndominanciában szenvedni, ami jelentősen csökkenti a teherbeesés valószínűségét. Ráadásul a tüszőfolyadék is lényegesen magasabb zsírtartalmúvá válik, ami szintén rossz hatással van a megtermékenyülésre, mivel sérül a petesejt anyagcseréje.

Másrészt azért probléma, mert a túlsúly, mint említettük, gyakran policisztás ovárium szindrómával (PCOS), inzulinrezisztenciával (IR), pajzsmirigyzavarokkal és egyéb olyan hormonális betegségekkel járhat, melyek annyira felborítják a női hormonháztartást, hogy akár meddőséget is okozhatnak.

A túlsúly okoz hormonzavart, vagy a hormonzavar okoz túlsúlyt?

Mindkettő igaz. Köztudottan vannak olyan állapotok (például a PCOS), melyek túlsúlyt eredményeznek, de a zavar kialakulásában nagy szerepe van a nem megfelelő életmódnak, így a súlyfeleslegnek is. Tehát, hogy mi volt előbb – a tyúk vagy a tojás – nehéz megválaszolni, ám az biztos, hogy normál testtömeggel és egészséges életmóddal kisebb az esélye annak, hogy hormonzavar alakuljon ki.

Mit tehetünk a gyermekáldás érdekében?

Ahhoz, hogy mihamarabb pozitívat mutasson a terhességi teszt, az kell, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg az embrió befogadásához. Ehhez az életmódváltáson kívül gyógyszeres kezelésre is szükség lehet attól függően, hogy a túlsúlyhoz kapcsolódik-e valamilyen hormonzavar vagy sem. Nagyon fontos tehát, hogy a leendő kismama megfogadja és betartsa a nőgyógyász, az endokrinológus és a dietetikus tanácsait.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!