Keresés
Close this search box.

Téli vitaminpótlás a családnak

//

A babákon és a kismamákon kívül, a család minden tagja naponta közösségbe jár. A felnőttek a munkahelyükön, a gyerekek az oviban és az iskolában találkozhatnak köhögő, tüsszögő emberekkel. Ráadásul, kevesebb a napfény és a meleg, ritkábban vagyunk friss levegőn, ezért érdemes megfelelő vitaminokkal felvérteznünk magunkat.

Téli vitaminpótlás a családnak

Nyáron ritkábban betegszünk meg. Bőséggel tudunk friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, de még ennél is fontosabb, hogy sokkal többet tartózkodunk a szabadban, a napon, így szervezetünk jóval több D-vitamint tud előállítani, mint télen. Egyes szakértők szerint a fertőzéses megbetegedések elleni védelemben a D-vitamin fontossága vetekszik a mindenki által ismert és legnagyobb arányban szedett C-vitaminnal.

A másik fontos tényező, ami alapvetően befolyásolja immunrendszerünk állapotát, a fény- és hőviszonyok. A szürke, borús idő rossz hatással van kedélyállapotunkra, ami visszahat az immunrendszerre. A téli hideghez való alkalmazkodás kényszere szervezetünktől többlet energiát von el, így kevesebb jut immunrendszerünknek a védekezési funkciókra.

Kitűnő tréning immunrendszerünknek, ha heti néhány alkalommal, jól felöltözve kimegyünk sétálni, sportolni a szabadba – mindez még borús idő esetén is csökkenti fényhiányunkat. Ugyancsak segíti védekező rendszerünk hatékonyságát a legfontosabb vitaminok pótlása.

A-vitamin – fogyasszunk zöld, sárga, piros színű zöldségeket (sárgarépát, sütőtököt, sóskát, spenótot, sűrített paradicsomot), illetve tojást, belsőségeket és tengeri halat. B-vitaminokhoz juthatunk a teljes kiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből, zöldségfélékből, élesztőből, húsokból és májból. A C-vitamin legjobb forrásai a friss idényzöldségek és gyümölcsök (pl. citrusfélék), illetve a savanyú káposzta. D-vitaminhoz napfény hiányában búzacsírából, halmáj-olajból, belsőségekből és tejtermékekből juthatunk. E-vitamint az olajos magvakban, növényi olajokban és gabonacsírákban találunk. K-vitaminból legtöbb a zöld leveles zöldségekben (pl. brokkoli, paraj, káposzta) található. Fenti vitaminokat étrend-kiegészítők formájában is beszerezhetjük.

Forrás: ParaMedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!