Keresés
Close this search box.

Diéta várandósság és szoptatás idején

//

Először is szögezzük le: szó sem lehet különösebb diétáról, koplalásról, megszorításról, nélkülözésről! Amit a várandós és szoptató időszakban enni fogunk: nevezzük rendkívül változatos, finom és egészséges étrendnek!

Diéta várandósság és szoptatás idején

Célunk: egészséges kismama, egészséges magzat, majd csecsemő. Amit szeretnénk elkerülni: hiányállapotok, visszamaradt magzati fejlődés, túl sovány, vagy túlsúlyos kismama, allergiára, elhízásra, cukorbetegségre hajlamosított kisgyermek.

Emellett néhány speciális tápanyaggal csökkenthetjük születendő gyermekünk hajlamát az elhízásra, allergiára, asztmára, a későbbi cukorbetegségre.

Ennek elkerülésére a táplálkozás során folyamatosan ki kell elégítenünk az anya megnövekedett energia-, vitamin-, makro- és mikrotápanyag-igényét, melynek során gondolnunk kell például a folsav, kalcium, magnézium, D-vitamin és jód bevitelére, utóbbi egyebek mellett a gyermek majdani mentális képességeit is növelheti. Az allergiára, asztmára való hajlamot rendszeres halfogyasztással, omega-3 zsírsavak bevitelével csökkenthetjük. Kerülnünk érdemes ugyanakkor a túlzott kalória-bevitelt, a finomított szénhidrátokban gazdag ételeket, cukrozott üdítőket, magas sótartalmú, egészségtelen csipszeket, és más, mesterségesen ízesített élelmet, transzzsírokat (pl. margarint) tartalmazó termékeket.

Az édességfogyasztáshoz hasonlóan ártalmasak az alkoholtartalmú italok, illetve a kifejezett orvosi javallat nélkül szedett gyógyszerek, továbbá a dohányzás!

Megjegyezzük, hogy a nikotin a magzati szervezetet éppúgy károsítja, mint az édesanyáét, anyagcserére gyakorolt hatása is kedvezőtlen, sőt a születendő gyermeket asztmára, allergiára, inzulinrezisztenciára – tehát közvetve 2-es típusú diabéteszre – hajlamosíthatja.

Az étrenden belül arányában a legnagyobb részt a friss zöldségek és gyümölcsök képezzék, fehérjék közül legjobb az omega-3 zsírsavakat tartalmazó hal, szintén fontosak a tejtermékek, a könnyen emészthető fehérjék, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek, lehetőség szerint vegyszermentes forrásból.

Az anya várandósság alatti túlzott elhízása – magzati súlygyarapodást előidézvén – mintegy előre „beprogramozza” a gyermek felnőttkori elhízásának lehetőségét.

Ezzel összefüggésben kiemelkedően fontos az anyai bélflóra egészséges összetételének és stabilitásának fenntartása, ami szoros összefüggést mutat a testsúly alakulásával. A vizsgálatok szerint, az átlagosnál nagyobb súlygyarapodást mutató kismamák bélflórájában a várandósság időszakában nagy mennyiségű Bacteroides baktériumtörzs volt kimutatható. Ugyanakkor normális súlygyarapodás esetén a Bifidobakté-riumok voltak nagyobb számban jelen.

Az anyai bélflóra stabilizálása érdekében a várandós és szoptató kismamák által elfogyasztott probiotikus baktériumoknak azért van jelentőségük, mert az anyatejben megjelenhetnek a csecsemő immunrendszere „tanítómestereinek” számító bifidobaktériumok és tajsavbaktériumok.

Újabb megfigyelések szerint, bizonyos esetekben a kismamák probiotikum-fogyasztása növelheti az anyatej antioxidáns kapacitását, melynek gyulladáscsökkentő hatása, és fontos védő funkciója lehet a csecsemőt érő esetleges fertőzésekkel szemben.

Dr. Réthy Lajos Attila
egyetemi tanár, gyermekgyógyász, allergológus-immunológus

Tipp: mi helyett mit?

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!