Keresés
Close this search box.

Jelez a baba!

//

A múlt században alkalmazott „béka-teszt” óta az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, ma a kismamák már a magzat beágyazódásának idején tudomást szerezhetnek az új élet kezdetéről, ám a csalódás elkerülésére, érdemes megfogadniuk néhány tanácsot.

A fogantatástól a magzat beágyazódásáig megközelítőleg két hét telik el. A kismamák rendszerint ezt követően, a menstruáció elmaradása után 4-5 nappal szereznek tudomást terhességükről. A HCG, a terhességhez kötött Humán Chorialis Gonadotropin hormon szintje a fogamzást követő 10-12. napon éri el azt a mennyiséget, amely szükséges ahhoz, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt mutasson. Ez az érték a jelenlegi teszteknél kb. 25 IU (nemzetközi egység). A babára vágyó hölgyek csalódottságát gyakran az okozza, hogy túl korán (a menstruáció várható idejét megelőzően) végzik el a tesztet. Sok mai érzékeny teszt ugyanis már az ún. preklinikai terhességet is kimutatja, ami adott esetben egy normális vérzés kíséretében elvetél. Hiába tehát a pozitív eredmény, előfordulhat, hogy a magzat valamilyen oknál fogva mégsem ágyazódik be az anyaméhben, és a pozitív teszt ellenére, a menstruáció akár 1-2 hetes késéssel is, de bekövetkezik.

A kellő időben elvégzett teszt pozitív eredménye se igazolja mindig egyértelműen a terhességet. A HCG hormon emelkedett szintjét okozhatja ugyanis például ún. hormontermelő ciszta, vagy méhen kívüli terhesség, melyet ultrahang vizsgálattal tudunk kizárni.

A menstruáció elmaradását, a ciklus megnyúlását ugyancsak több tényező válthatja ki: a hormonrendszer zavara, fokozott lelki-testi megterhelés, a petefészek kóros működése stb. Természetesen először a terhesség lehetőségét vizsgáljuk. A menstruáció elmaradásának időszakában magasabb, 37 fok körüli ébredési hőmérséklet terhesség jele lehet. Emellett a várandósság klasszikus jelei: reggeli émelygés, a különböző illatokra való érzékenység, a mellfeszülés nem mindenkinél jelentkeznek egyformán.

A biztos eredményhez a terhességi tesztet reggeli első vizeletből, a menstruáció elmaradását követő 4.-5. napon végezzük el. Ultrahang vizsgálattal a terhesség 5-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3-4. hét körül a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

dr. Demjén László
szülész-nőgyógyász szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!