Keresés
Close this search box.

A fejlődési rendellenességek és a vitaminok

//

A fejlett országokban a fejlődési rendellenességeket megelőző magzatvédő-vitaminok alkalmazása az egészségvédelmi programok élére került. A kifejlesztésük során végzett kutatásokban nekünk is oroszlánrészünk volt, sajnos a magyarok mégis csak kisebb arányban élnek ezzel a fontos lehetőséggel.

Amikor 2000-ben az USA Nemzeti Egészségi Intézete (NIH) felmérte az elmúlt 25 év közegészségügyi jelentőségű eredményeit, az 5 legfontosabb közé a magzatvédő-vitaminok fejlődési rendellenességet kivédő hatása is bekerült. Erre mi is büszkék lehetünk, mert e kutatásokban mi is komoly eredményeket értünk el. A világ fejlett egészségügyi kultúrájú országaiban tehát, a fejlődési rendellenességeknek ez a megelőzési lehetősége az egészségvédelmi programok élére került, méghozzá nem eredménytelenül. Az újabb statisztikai adatok szerint Hollandiában a leendő várandósok 73%-a, Angliában 56%-uk él is ezzel a lehetőséggel. Sajnos Magyarország a sereghajtók közé tartozik.

Az SBA-k létrejöttében szerepe van a homocisztein-túltengésnek. A homocisztein nevű aminosav nem található meg a természetben, de a szervezetünkben igen, mivel a fehérjék lebomlásakor keletkezik, és bizonyos szint felett méregként viselkedik. A magzatvédő-vitaminok, nevezetesen a folsav, B12 (kobalamin), B6 (piridoxin) és B2 (riboflavin) képes a homocisztein méregtelenítésére.

A fejlődési rendellenességek orvosi ellátásában optimális megoldásnak mindenképpen a megelőzés tekinthető, mivel olyan defekt állapotokról van szó, ahol az orvosi beavatkozások után is csak ritkán érhető el teljes helyreállítás. A megelőzéskor a kórokok semlegesítése révén védjük ki kialakulásukat, erre mutatnak példát a magzatvédő multivitaminok. Korábban a megelőzés fogalmi körébe soroltuk a magzati diagnosztika révén felismert, majd a nő kérésére megszakított terhességeket is. Az újabb nemzetközi, így a WHO állásfoglalása szerint is, a rendellenes-beteg magzatok életének kioltását nem lehet a megelőzés fogalmába sorolni.

Tisztában vagyok azzal, hogy jelenleg Magyarországon sok kiváló multivitamin-készítmény kapható, amiket számos okból (pl. testépítéstől kezdve a várandósvédelemig) ajánlanak szedni. A gyártók a piacon úgy próbáltak előnyt szerezni, hogy minél több komponenst tettek a készítményekbe. Meglepő olvasni a réz, króm, molibdén és más összetevők hasznosítását, hiszen ezeknek bizonyosan semmi közük a fejlődési rendellenességek megelőzéséhez.

Összefoglalásképpen tehát megállapítható, hogy a magzatvédő vitaminok áttörést hoztak bizonyos fejlődési rendellenességek, elsősorban az SBA-k elsődleges megelőzésében. Ha sikerülne ezeket egy ilyen egyszerű, olcsó és humánus módszerrel kivédeni, akkor Semmelweishez méltó tettet hajtanánk végre: ő megmentette a szülőanyák életét, mi megvédhetjük a magzatok egészségét!

Dr. Czeizel Endre
orvos-genetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!