Keresés
Close this search box.

Vashiányos kismamák

//

A vas elengedhetetlenül szükséges mind az anyai, mind a magzati vérképzéshez. A vashiány vérszegénységet, a vérszegénység pedig nemcsak levertséget, fáradékonyságot, hanem a baba esetében oxigénhiányt is okozhat.

Vashiányos kismamák

Vaspótlással csökkenthető a koraszülés és a szülés utáni depresszió kockázata

Ma Magyarországon minden harmadik terhes nő vashiányos vérszegénységben szenved. A vaspótlás különösen fontos ebben az életszakaszban, hiszen vas szükséges mind az anyai, mind a magzati vérképzéshez. Ha az anyánál vérszegénység alakul ki, ez magzati oxigénhiányhoz vezethet, ami súlyos magzati károsodást okozhat. A vérszegénység főként az idegrendszeri fejlődésre gyakorol káros hatást, éppen ezért terhesség alatt, de különösen a 3. trimeszterben, amikor a baba fejlődése a legintenzívebb, mindenképp ajánlott a vaspótlás.

Bizonyos élethelyzetekben, nők esetében a terhességen, szoptatáson túl, az erős menstruáció is jelentősen csökkenheti a vastartalékot. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a kismamáknál, akiknél vaspótlással sikerült a vérszegénységet kezelni, kisebb arányban fordultak elő fertőzések (légúti, húgyúti), véralvadási zavarok, de terhességi rosszullétet, hányást is ritkábban tapasztaltak.

A vaspótlást vasban gazdag ételek – például máj, olajos magvak közül a lenmag, napraforgómag, szezámmag, pisztácia, szója és bab – fogyasztása biztosítja. Súlyosabb esetben gyógyszerek szedésére is szükség lehet. A vérszegénység második leggyakoribb oka a folsavhiány, érdemes ezért vasat és folsavat is tartalmazó készítményeket keresni.

A vashiány mértékének megítéléséhez, a kezelési mód kiválasztásához kérje orvos segítségét, illetve részletes információt, kérdéseire választ kaphat a www.vashiany.com online tudástárban is.

Dr. Pecze Károly
haematológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!