Keresés
Close this search box.

Az élet első étele-itala

//

Vitathatatlan, hogy a csecsemők számára az első, egyetlen és tökéletes folyadék- és tápanyagforrás az anyatej! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, sőt azon túl is biztosítani kell számukra egészen addig, amíg azt igénylik.

Szülés után mindössze 1-2 napig termelődik az előtej, a kolosztrum, melynek nagyon magas az immunglobulin- és egyéb védőfaktorszintje.

Az anyatej nem csupán tápanyagforrás, immunológiailag aktív elemei védelmet nyújtanak a fertőzések és allergiák ellen, emellett serkentik a csecsemő saját immunrendszerének fejlődését.

A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és magas koleszterin szintre.

A WHO szerint ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne a légzőrendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Különösen fontos az anyatejes táplálás a koraszülöttek esetében, akik a 3. trimesztert már a méhen kívül töltik. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életbenmaradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak.

Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz.

Forrás: www.elso1000nap.hu
Dr. Nádor Csaba
neonatológus, gyermekgyógyász főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!