Keresés
Close this search box.

Immunerősítés gyermekkorban

//

A gyermek immunrendszerének érése során számtalan idegen anyaggal, kórokozóval találkozik. A memóriasejtek ezeket felismerve segítik a hatékony védelmet. Emellett mi is számtalan módon segíthetjük gyermekünk megfelelő védelmét.

Az erős immunrendszer kifejlődésének egyik kulcsa a változatos, egészséges étrend, mely sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húsokat és halat tartalmaz.

C-vitamin – Az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, természetes forrásai többek között a citrusfélék, a paprika, kivi, spenót, brokkoli, paradicsom és az erdei gyümölcsök

D-vitamin – A jó immunvédelem támogatója, ezért a vitamintabletták mellett pótolhatjuk csukamájolajjal, szardíniával, tojással, májjal és tejtermékekkel is.

Ásványi anyagok – Legfontosabb immunerősítő a cink, mely támogatja a testi-lelki fejlődést, javítja a koncentrációt, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Forrásai például a szezám- és a tökmag.

Probiotikumok – Nemcsak az emésztést javítják, hanem a szervezet ellenálló képeségét is növelik. Étrend-kiegészítők mellett például a következő élelmiszerek is tartalmazzák: élőflórás joghurt, aludttej, kefir, kombucha gomba, sajtok, savanyú káposzta.

Sportolj! – A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport nemcsak a megfelelő csontozat, izomzat kialakulásához járul hozzá, s nemcsak kalóriát éget, hanem erősíti a tüdőt, tisztítja a nyirokrendszert, segíti a szervezet méregtelenítését, javítja a szervek oxigénellátását, ami fontos része az immunerősítésnek, az állóképesség, az erőnlét növelésének, a későbbi egészségtudatos életmód kialakításának. Még hűvös időben is minden nap töltsünk legalább fél-egy órát friss levegőn sétával, kerékpározással, testmozgást igénylő játékkal.

Nyugalom, ne stresszelj! – Napjaink teljesítménykényszere már az egészen kicsiket is stresszelheti. Több kutatás kimutatta, hogy az emelkedő stresszhormon-szint kedvezőtlenül hat az immunrendszerre, csökkenti az ellenálló képességet. Emiatt (is) már gyerekkorban oda kell figyelni az immunműködést alapvetően befolyásoló alvás mennyiségére, minőségére, és ha kell, a feszültség csökkentésére sporttal, játékkal, gyerekjógával, kreatív tevékenységekkel.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!