Keresés
Close this search box.

Ha korán kezdődik a székrekedés

//

Gyerekeknél viszonylag gyakori probléma a székrekedés, mely elsősorban a nem megfelelő étkezés és a kevés folyadékfogyasztás eredménye, de kialakulásához hozzájárulhat a mozgáshiány, sőt néha az anyagcsere pajzsmirigy-alulműködés miatti lassulása.

Anyatejjel táplált csecsemők esetében általában ritkább a székletürítés, mert az anyatej szinte 100%-ban hasznosul. Így, ha nincs a babának hasfájása, pocakja nem kemény, az állapot normálisnak tekinthető. A tápszeres csecsemőknél viszont minimum napi egy székletnek kell lennie.

Később, a hozzátáplálás idejéna széklet jellege megváltozik, keményebbé válik, ilyenkor a napi 2-3-szori, illetve a 2-3 naponkénti széklet is normálisnak számít.

Kisgyerekeknél gyakori, hogy egy rossz székletürítési élmény miatt visszatartják a székletet, ami így még keményebbé válik és panaszt okoz.

Az is előfordul, hogy a szülő túl korán vagy túl gyorsan akarta a gyermeket szobatisztaságra nevelni, ami szintén székletürítési zavarokat, székrekedést okozhat.

Rendkívül fontos, hogy a szülő odafigyeljen a gyermek rostban gazdag étkeztetésére, a mindennapos zöldség-gyümölcs fogyasztásra és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Sokat segít a székrekedésen a rendszeres testmozgás is.

Ritka esetben a székrekedés oka pajzsmirigy-alulműködés is lehet, melyet mielőbb kezelni kell hormonpótlással.

A pajzsmirigyhormonokra ugyanis szükség van a növekedés és az idegrendszer fejlődése szempontjából is. Kezeletlenül növekedési zavarokat, testi-szellemi visszamaradottságot, fogyatékosságot okozhat. Ilyen esetben a gyermek nem tudja végrehajtani az aktuális mozgásokat (pl. ülés, mászás, állás stb.), nem formál szavakat, nem kezd beszélni, így a mielőbbi kezelés feltétlenül indokolt.

Dr. Tar Attila
gyermek-endokrinológus szakorvos
Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!