Keresés
Close this search box.

Elmúlik szülés után a terhességi cukorbetegség?

//

Várandósság során főleg olyanoknál jelentkezhet diabétesz, akik már a teherbeesés előtt is bizonyos fokú inzulinrezisztenciával vagy prediabétesszel küzdöttek – a várandósság alatt ugyanis fokozódik az inzulinrezisztencia. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy a szülést követően vajon elmúlik a cukorbetegség vagy végig fogja kísérni az anya életét?

A várandósság megnöveli a cukorbetegség esélyét

A terhesség egy sor olyan változást indukál a szervezet működésében, mely megnöveli a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ugyanis ekkor módosul azon hormonok szintje, amelyek befolyást gyakorolnak a glükózértékekre és az inzulin-érzékenységre. Emiatt a szervezet megpróbál egyre több inzulint termelni, hogy egy adott élettani tartományban (4,0–5,6 mmol/l) tartsa a vércukorszintet. Ha a hasnyálmirigy a fokozott munkában „elfárad”, úgy megjelenik a terhességi cukorbetegség.

A kismamát és a babát is veszélyeztetheti

A terhességi, azaz gesztációs diabéteszt igen komolyan kell venni, mivel az mind a magzat, mind a kismama egészségét veszélyeztetheti. Ekkor gyakrabban lépnek fel komplikációk, az anyukánál ugyanis nagyobb eséllyel lép fel toxémia, fokozottá válik különböző fertőzések kockázata, megnő a vetélés, a koraszülés és a fejlődési rendellenességek esélye, vagy a baba túl nagy súllyal, esetleg alacsony vércukorszinttel, hipoglikémiával jöhet világra.

Éppen ezért a kismamákat kötelező jelleggel szűrik cukorbetegségre: minimum egyszer a terhesség 24–28. hete között, de fokozott rizikó esetén már koraterhességben is indokolt a szűrés elvégzése. Amennyiben kiderül, hogy az anyánál kialakult a terhességi diabétesz, úgy javasolt diabetológussal és dietetikussal konzultálni a helyes táplálkozás megtanulásához, valamint a szükséges terápia megválasztásához. Ilyen esetben a terhesség alatt gyakoribb – akár hetenkénti vagy kéthetente történő – diabetológiai kontroll is szükséges lehet.

Elmúlik a szülés után?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy rendeződik-e szülés után a cukorháztartás, vagy az érintett élete végéig cukorbeteg marad?

Az esetek többségében a gesztációs diabétesz a szülés után megszűnik, ám ezek után megnő az esélye annak, hogy bármikor kialakulhat kórosan magas vércukorszint, ezért a szülés után 6-8 héttel, a későbbiekben pedig 1-2 évente javasolt a szűrés.

A megfigyelések szerint a szülést követő 5-10 évben a gesztációs diabéteszben szenvedők 20-50%-ánál kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, akik nem tartják be a javasolt életmódbeli tanácsokat, ott 50%-ra növekszik ez az arány.

Érdemes tudnunk, hogy ha már a várandósság elején fény derül az emelkedett vércukorértékekre, az sok esetben azt jelzi, hogy már a teherbeesés előtt is fennállt a probléma bizonyos mértékben. Ilyenkor nagy eséllyel megmarad a cukorbetegség, a glukózintolerancia vagy a prediabetes állapota a terhességet követően is. Ennek megfelelően tehát továbbra is szükség lesz a megfelelő kezelésre és a diétára.

Ilyen esetekben nemcsak az anyánál, hanem a gyermeknél is szükség van szűrésre, mivel jelentősen megnő a prediabetes esélye a kisgyermeknél is. Nagyon fontos, hogy a terheléses vércukorvizsgálat során ne csak a glükóz szintjét ellenőrizzék, hanem az inzulinét is. Így fény derülhet az inzulinrezisztenciára olyan esetekben is, amikor a vércukor mennyisége a normál tartományon belül mozog.

Az érintett anyák gyerekeinél a gyermekorvosnak ellenőriznie kell a testsúly alakulását is, és szükség esetén endokrin- diabetes szakellátást javasolni.

A fokozott kockázat miatt kiemelten fontos a felvilágosítás, a megelőzés: az egészséges életmód jelentőségének hangsúlyozása, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás napirendbe iktatása a gyermeknél is.

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus főorvos
cukorbetegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!