Keresés
Close this search box.

Problémák és megoldások várandósság idején

//

A terhesség az örömteli várakozás mellett néha nehézségekkel is jár: szinte mindenki megtapasztalja a reggeli émelygés, hányinger kellemetlenségeit, amikor alig mer fogkefét dugni a szájába, pedig az ilyenkor gyakoribb ínygyulladás miatt, a fokozott szájápolás elkerülhetetlen. A 9 hónap során előforduló bizonytalanság, feszültség oldását, a gyökeresen megváltozó életre való testi-lelki felkészülést pedig mi segíthetné jobban, mint a kismamajóga?

Problémák és megoldások várandósság idején

Az íny megnagyobbodása, mely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, ritkább jelenség, mint az ínygyulladás, ám súlyosabb esetben akár a fogakat is befedheti. Fenti két probléma hátterében vélhetően az anyai szervezet túlzott válaszreakciója áll, melyet ebben az időszakban a baktériumokra produkál. A megfelelő szájhigiénia hiányában a helyzet még tovább is romolhat.

Panasz esetén, a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. A kényelem és a hányinger elkerülése érdekében javasolt a kezeléseket a 4. és a 6-7. hónap közé tenni , a kevésbé sürgős, vagy komolyabb beavatkozásokat pedig a szülés utánra időzíteni. Érdemes eloszlatnunk néhány félreértést is: a kezelésekhez a kismama is kaphat injekciót, és az 1. trimeszter után már röntgenfelvétel is készülhet fogairól.

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos

Felmérések szerint, a várandósok 80%-a átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, melyek súlyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik, ezért komolyan kell venni.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology szerint, Amerikában évente közel 60 ezer nő kerül kórházba extrém reggeli rosszullétek miatt, melyek a kiszáradás veszélyével fenyegetnek, így a baba nem juthat elegendő táplálékhoz.

Korábban azt hitték, hogy az émelygés a szervezet ösztönös védelmi reakciója, hogy az anya ne fogyasszon olyan ételt-italt, ami ártana a babának. Ma már a nőgyógyász a vizsgálatok alapján meg tudja állapítani, megfelelően fejlődik-e a magzat, és ha szükséges, hányáscsillapítókat, illetve a kiszáradás megelőzésére, infúziós folyadékpótlást javasolhat. Az Egyesült Államokban és Kanadában régóta forgalomban van egy klinikailag tesztelt antihisztamin és B6 vitamin tartalmú gyógyszer, mely meggátolja a hányingert, hányást, így elkerülhetővé válnak a reggeli rosszullétek.

A University of Southern California felmérése szerint, a jelenség családi halmozódást mutat. Azoknál a kismamáknál, akiknek nővéreinél, anyjuknál, nagyanyjuknál már előfordult súlyos terhességi hányás, jóval nagyobb az esély ennek megjelenésére, mint a többieknél. Ebben a jelenségben nem a genetika az egyetlen meghatározó tényező, de azoknál a nőknél, akiknek lánytestvére szenvedett a reggeli hányástól, 17-szer nagyobb az esély ugyanerre. Egy 650 személyt vizsgáló kutatásban olyan nőket hasonlítottak össze, akik tapasztalták a terhességi hányást azokkal, akik megúszták. A felmérésekből kiderült, hogy az érintetteknek szinte biztosan megélte ezt a nővére, az édesanyja vagy a nagymamája – bármelyik szülő oldaláról. Vagyis a jelenség öröklődik is, tehát nem árt, ha a nő terhessége elején tudatában van ennek és tájékoztatja erről nőgyógyászát is, a könnyebb felkészülés és sikeresebb kezelés érdekében.

Bár sokan a lelki változások, a félelem, a szorongás kivetülését látják a kismamák reggeli rosszulléteiben, ha a hányás túlzott mértéket ölt, vagy túl sokáig fennáll, mindenképpen érdemes segítséget kérni. Az orvosi beavatkozásokon túl – amelyek csak súlyos hányás esetében indokoltak – van néhány házi gyógymód, melyet érdemes kipróbálni. Beválhat, ha a kismama reggel még az ágyban elfogyaszt néhány falat ételt, mert az evés következtében megemelkedő vércukorszint gátolhatja a hányingert. Ugyanilyen hatással van, ha a nap folyamán többször rágcsál egy keveset, bár a magas cukor- és kalóriatartalmú falatokkal érdemes óvatosan bánni egyrészt fogromboló, másrészt hizlaló hatásuk miatt.

Sokaknál a friss levegő, a gyakori szellőztetés, a légző gyakorlatok vagy a meditáció javít a helyzeten. Esetleg – kimondottan hányinger elleni – homeopátiás szerekkel is kísérletezhetünk. Intenzív illatok, de akár mindennapi, máskor észre sem vett szagok is okozhatnak émelygést. Ilyenkor javasolt semleges, illatmentes mosakodó- és tisztítószereket, kozmetikumokat, dezodort használni.

Aki megteheti, pihenjen, aludjon egyet napközben is, de mindenki számára javasolt éjszakánként legalább 9 órás alvás! A pihenés azoknak is jót tesz, akiket egyébként nem kínoz reggeli roszullét

dr. Demjén László
szülész-nőgyógyász szakorvos

Már az is hasznos, hogy a kismamák tudatosan koncentrálnak ezekre az izmokra, érzékelik és megtanulják befolyásolni a testük, az izmaik működését. A kismamajóga nagy előnye, hogy magában foglal egyfajta intimtornát, ami nem csak a szülésnél jelent segítséget, de megelőzheti a később jelentkező inkontinenciát is.

A speciális tréning a szülésnél hozzájárulhat a könnyebb táguláshoz, így csökkenthető a gátmetszés szükségessége.

Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák a jógán elsajátítanak, s mely nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de a stresszt is csökkenti, sőt segít a fájdalommal való megküzdésben is. A jóga a relaxáció mellett segíti az anyákat szembenézni, megküzdeni az esetleges félelmeikkel, illetve kapcsolatot teremteni a babájukkal. A jóga pozitívan befolyásolja az anyuka hangulatát, ami a magzatra is hatással van, szinte tapinthatóan jobban érzi magát.

A jóga nidra egy mély relaxációs állapot, teljesen ellazult testtel, kisimult elmével, mely állapotban „programozni” lehet azokat a pozitív célokat, melyeket szeretnénk elérni a várandóság, a szülés és a babával való kommunikáció során.

A rendszeres jógagyakorlás segíti a koncentrált befelé figyelést, a jobb agyfélteke intuitív működését. A bennünk lévő ösztönös tudást és belső erőt aztán remekül hasznosíthatjuk a regenerálódás időszakában és könnyen továbbvihetjük a baba-mama jóga gyakorlásában is.

Tóth Eszter
jógaoktató
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!