Keresés
Close this search box.

Tanácsok friss anyukáknak

//

A szülés utáni időszak nemcsak testileg, de lelkileg is felemelő, ám megterhelő az anyukák számára. Az előző 9 hónap nyomai nem múlnak el egyik pillanatról a másikra. Adjunk hát időt magunknak, sőt segítsük is elő a regenerációt!

Tanácsok friss anyukáknak

Vizelettartási problémák

Természetes, hüvelyi úton történő szülés után gyakran jelentkezik vizelettartási probléma, 40 felett pedig már a nők több mint fele küzd inkontinenciával. A vizelet elcsöppenése jellemzően nevetés vagy köhögés kapcsán következik be, és elhanyagolt probléma esetén, egyre fokozódik. Fontos, hogy már az első jeleket komolyan vegyük, és kérjük nőgyógyász segítségét. Hatékony javulást eredményezhet a rendszeres intimtorna (amelyet érdemes már a fogantatás előtt elkezdeni, hiszen a szülést is könnyítheti) és ha szükséges, a minimális beavatkozással járó műtétek.

Aranyér

A megnövekedett méh és a magzat olyan nyomást gyakorol az alhas vénáira, melytől a végbél körüli vénák megduzzadnak és kialakul a fájdalommal, gyulladással, viszketéssel járó, gyakran kitüremkedő aranyér. A fájdalommentes székelést érdemes olyan természetes módszerekkel elősegíteni, mint a rostdús táplálkozás és a mértékletes testedzés. Nagyon fontos a vécéhasználat utáni tisztálkodás hideg vagy langyos vízzel. Választhatunk ginkgo biloba és vadgesztenye tartalmú krémeket, emellett hatásos segítséget jelenthetnek az orvos által felírt kúpok is. Súlyos esetben az aranyér sebészileg is kezelhető.

Egészséges hüvelyflóra

A megfelelő összetételű, stabil hüvelyflóra fenntartása különösen fontos a várandósság idején, hiszen hüvelyi úton szülés esetén meghatározó a gyermek optimális bélflórája szempontjából. A hüvelyflóra regenerálására a szülés utáni időszakban is szükséges lehet.

Terhességi csíkok

Csak kevés kismama ússza meg terhességi csíkok, ún. striák nélkül, hiszen ez ellen csak a nagyon rugalmas bőr és a kevés hízás jelent védettséget. A legtöbb kismamánál az egyre növekvő pocakon kialakulnak a jellegzetes csíkok, melyek – bár idővel halványulnak – véglegesen nagyon nehezen tüntethetők el. Legjobb ezért már a kialakulásuk ellen védekezni a terhesség elejétől használt, a bőr rugalmasságát fokozó krémekkel, valamint az elhízás, túlzott súlynövekedés korlátozásával. A sok víz fogyasztása és a cinkben, fehérjében, A- és C-vitaminban gazdag egészséges táplálkozás, valamint a hideg-meleg váltózuhany szintén jó hatással lehet a striák ellen.

Hajhullás

A terhesség alatt jellemzően gyorsabban nő a kismama haja. Ennek oka a hormonális változás, mely miatt a hajgyökereknél felgyorsul a sejtosztódás és meghosszabbodik a növekedésben lévő hajszálak élettartama. Szülés után azonban a növekedés leáll, és azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, melyeket normál hormonális viszonyok között már régebben elvesztettünk volna. A kismamáknak ezért már a várandósság alatt érdemes kímélő sampont használniuk, és a szülés utáni hajhullással csak akkor fordulni bőr- vagy hajgyógyászhoz, ha néhány hónap alatt nem rendeződik. Fontos tudni, hogy nem a szoptatás áll a hajhullás hátterében, ezért kár korlátozni, vagy abbahagyni azt, szoptassák tehát a babát, ameddig csak lehet.

dr. Demjén László
szülész-nőgyógyász szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!