Keresés
Close this search box.

Mikor tervezzünk gyermeket?

//

A nyugati kultúrában a hétköznapi élet lendülete, az állandó rohanás a potenciális szülőktől tudatos családtervezést kíván, ám a babavállalás optimális időpontjáról megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok is.

Mikor tervezzünk gyermeket?

Napjainkban nehéz megmondani, melyik lehet a szülés ideális időpontja. Ennek főként szociális és anyagi okai vannak, hiszen a biológiát nézve egyértelmű a válasz:20-30 év között a legoptimálisabb a gyermekáldás. Az összes szempontot figyelembe véve viszont a 25-35 közötti életkor lehet a legjobb kompromisszum.

A későbbi gyermekvállalás a komolyabb egzisztenciális háttér és felkészültség ellenére biológiai szempontból nagyobb kockázatot jelent. Az először szülő idősebb nőknél a teherbeesés valószínűsége alacsonyabb, míg a vetélés lehetősége magasabb, és az anyai életkor előrehaladtával bizonyos kromoszóma-rendellenességek is nagyobb eséllyel fordulhatnak elő – közülük leggyakoribb a Down-szindróma. A  rendellenességek hátterében a petesejtek öregedése is állhat, mivel azok kromoszómaállománya gyakran már nem megfelelő vagy sérült.

A kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére már számos módszer létezik, a korábbi, vetélési kockázattal járó invazív eljárásokat egyre inkább felváltják a kombinált szűrések és a kockázatmentesen elvégezhető non-invazív vizsgálatok, melyek egyszerű vérvétellel, a terhesség 9. hetétől elvégezhetők. Segítségükkel kimutathatók az esetleges magzati rendellenességek, így akár a késői harmincas éveikben járó nőknek is lehetőségük van a nyugodt, kiegyensúlyozott és kiszámítható várandósságra.

Dr. Tidrenczel Zsolt
klinikai genetikus szakorvos
Czeizel Intézet

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!