Keresés
Close this search box.

Mi baja a babának?

//

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén sokféle okból jelenhetnek meg foltok, kellemetlen, viszkető kiütések. A megfelelő kezeléshez feltétlenül ki kell derítenünk, mivel állunk szemben. A szülők számára ugyancsak gondot okozhat annak eldöntése, miért sír a baba: esetleg éhes, álmos, fogzik, a hasa fáj vagy egyéb ok, talán betegség áll a háttérben?

Bőrtünetek

Ekcéma – A leggyakoribb bőrbetegség, mintegy 8–15% közötti előfordulással. Tünetei már pár hetes korban is megjelenhetnek: az arcon és a fejbőrön vöröses, száraz, viszkető foltok formájában. A kicsik gyakran éjszaka sem tudnak nyugodtan aludni a viszketés miatt. Újszülött és csecsemőkorban az ekcéma tejallergia tünete is lehet, később, 6 hónapos kor után már ételallergiára is gondolnunk kell, ezért fontos, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a kicsi étrendjébe, hogy a „tettest” könnyebben beazonosíthassuk.

Milia – Apró, 1-3 mm nagyságú fehér vagy sárgás pöttyök a baba arcán, ami a csecsemők 40–50%-ánál előfordul, tüneteit az elzáródott pórusok okozzák. Valójában ártalmatlan jelenség, mely néhány hét alatt magától elmúlik, a későbbiekben ügyeljünk, hogy kerüljük az arcbőrön a pórusokat elzáró zsíros krémek, olajok használatát.

Koszmó – A seborrhoeás dermatitisz csecsemőkori formája, mely zsíros lerakódásokat képez a baba fejbőrén. 6–12 hónapos kor között kezelés nélkül is elmúlik, de a folyamatot gombaellenes krémekkel, gyógysamponokkal segíthetjük. Sokan babaolajjal bekenve, egy ideig rajta hagyva, majd finom fésűvel kifésülve távolítják el.

Csecsemőkori akne – Az apró, piros pöttyök a baba arcán 2–6 hetes kor között jelennek meg. A csecsemők 20%-át érinti, jelentkezhet a mellkason és a hát felső részén is. Néhány hét alatt magától is elmúlik, ezalatt kerüljük az olajos, zsíros krémek használatát és ne kezdjünk el semmilyen pattanások kezelésére való krémet használni a csecsemő bőrén!

Csalánkiütés – Gyermekkorban leggyakrabban vírusok okozzák, de ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel. Az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések elsősorban mellkas, has, hát területén vagy a végtagokon jelennek meg – sok esetben nem térnek vissza, de előfordul, hogy a csalánkiütés krónikussá válik, emiatt hatékonyabb kezelést igényel.

Szintén figyeljük meg, történt-e a panaszokat megelőzően valamilyen babakozmetikum, sampon, tusfürdő, krém cseréje.

Fertőző betegségek – például a bárányhimlő, skarlát vagy a kéz-láb-száj betegség – rendszerint lázzal is járnak a viszkető kiütések és egyéb panaszok mellett.

Ha nincs láz és például légúti tünetek, akkor is fordítsunk figyelmet az esetleges kísérő panaszok kezelésére.

▶ Banálisnak tűnhet, de önmagában a baba túlöltöztetése is okozhat apró kiütéseket, viszkető dudorokat, melyek ártalmatlan „melegkiütések” – ezek 2-3 nap alatt kezelés nélkül is elmúlnak. A továbbiakban azonban igyekezzünk lazábban öltöztetni a kicsit, hogy az érintett helyek szellőzhessenek!

Miért sír?

Feszültség – A kimerült, aggódó szülők gyakran kudarcként élik meg, ha nem tudják kitalálni a sírás okát. Mindez első gyerekes szülőknél még gyakoribb, pedig igyekeznek a gondoskodás terén a maximumot nyújtani. Ez az aggodalom, feszültség kihat a babára is.

Túlterheltség vagy épp unalom – A csecsemőket a túl sok inger, a zajos környezet kimerítheti, de ennek ellenkezője is igaz: ha semmi nem történik körülöttük, akkor már pár hetes korban is unatkozni kezdhetnek. Bármi is az ok, sírással fogják követelni a változást.

▶ Ha nyüzsgés van körülöttük, ha sokat szól a tévé, rádió, de a rendszertelen életvitel miatt is sírósak lehetnek, ha viszont csak unatkoznak, abbamarad a sírása, ha beszélünk hozzájuk, játszunk velük.

Álmos, nyűgös – Általában 6 hetes korra alakul ki az alvás-evés napirend, ami teljesen egyéni lehet. Vannak jól alvó, nagy alvásigényű csecsemők, ők hosszabb alvást követően hosszabb ideig ébren vannak, míg mások többször, röviden alszanak, és az álmosságot nyűgös sírással jelzik.

Betegségek – Egyik leggyakoribb panasz a hasfájás, puffadás, ami tejallergia tünete is lehet, de fülfájás vagy kezdődő légúti betegség is síráshoz vezethet. Forduljunk orvoshoz, ha a csecsemő nagyon bágyadt, étvágytalan, lázas, vagy esetleg gyakran bukik, hasa puffadt, kemény, hány vagy hasmenése van!

Dr. Balogh Ádám Msc, PhD
csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus, klinikai immunológus
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!