Keresés
Close this search box.

Hormonális problémák: a családtervezés akadályai

//

Pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészekciszták, esetenként rendszertelen menstruáció, álmosság étkezések után… Előfordul azonban, hogy nem jelentkeznek ilyen árulkodó tünetek, és a családtervezés útjában álló hormonális problémákra csak a teherbeesési nehézségek hívják fel a figyelmet. Kezelésük azonban elengedhetetlen, hiszen meddőséghez is vezethetnek.

Az inzulinrezisztencia (IR), a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a progeszteronhiány, a mellékvesezavar és a pajzsmirigy-alulműködés gyakran együttesen jelentkező problémák, így a kezelésüket is egy kombinált terápia során érdemes megoldani.

● IR – Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, s a nőkön férfias jegyek jelennek meg, például fokozott szőrösödés, hasi elhízás, zsíros, pattanásos bőr. Már fiatal lányoknál is kialakulhat az első ciklus megjelenését követően az inzulinrezisztencia, melyről előbbi tünetek mellett a rendszertelen menstruáció is árulkodhat.

A magas tesztoszteronszint (mely hormon jelen van a nők mellékveséjében és kis mennyiségben a petefészekben is) mellett problémát jelenthet az ösztrogén hormon alacsony szintje, illetve az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon emelkedett szintje.

Ha az érintett a későbbiekben gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel találhatja szemben magát, s ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fokozott a vetélés veszélye.

Amennyiben a beteg nem tervez gyereket, az orvosok fogamzásgátlót szoktak javasolni, melytől az állapot ugyan nem szűnik meg, de a tablettával adagolt női nemi hormonok átmenetileg elkendőzik a tüneteket, melyek a tabletta abbahagyása után visszatérnek.

Az IR elsőszámú kezelési módja a személyre szabott életmód-terápia, a célzott étrend, a hiányzó mikrotápanyagok pótlása, a rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint – szükség esetén – a gyógyszeres terápia.

Az IR gyakran D-vitamin-hiánnyal jár együtt, ami nem véletlen, hiszen a D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, mely érzékenyíti a sejtek inzulinreceptorait, ráadásul segít a súlyfeleslegtől is megszabadulni. A D-vitamin felelős a leptin nevű hormon termelődéséért is, mely a jóllakottság érzésének elérésében vesz részt.

A barátcserje jó szolgálatot tesz menstruációs panaszok esetén, mivel csökkenti az ösztrogéndominanciát, növeli a progeszteronszintet, így segíti a női hormonális egyensúly helyreállítását.

● PCOS – Az inzulinrezisztenciával kéz a kézben járó policisztás ovárium szindróma (melynek során a petefészekben apró ciszták képződnek) szintén vezető meddőségi ok a termékeny korban lévő nőknél. A szervezet hormonális zavara miatt megnő a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az emlő-, petefészek- és mellékvese-daganatok kialakulására is, így ez az állapot is sürgős kezelés t igényel.

● Pajzsmirigyzavarok – Az inzulinrezisztenciához gyakran társul pajzsmirigy-alulműködés, melynek tünetei igen hasonlóak az IR esetén tapasztalt panaszokhoz: menstruációs problémák, meddőség, hajhullás, hasi elhízás stb.

A pajzsmirigy megfelelő működésében a szelén és a jód igen fontos szerepet tölt be, hiányuk gyakran a szerv alulműködését okozza. Kutatások szerint már 3 hónapos megfelelő szelénpótlás javulást eredményezhet.

Amennyiben a hormonális eltérések kezelése mellett létrejön a várandósság, a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamáknak rendszeresen, minden trimeszterben vérvétellel ellenőrizni szükséges a TSH, T3, T4, ATPO értékekét, hogy azok megfelelő beállításával megelőzhető legyen az esetleges vetélés, koraszülés és a fejlődési rendellenességek.

Pajzsmirigyzavar esetén előfordul, hogy az érintettnek élete végéig gyógyszeres terápiára van szüksége, de ásványi anyag pótlással a dózis csökkenthető, ráadásul így az esetleges tünetek is mérsékelhetők.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!