Keresés
Close this search box.

Tavaszi tisztítókúra, méregtelenítés: a fogyókúra első lépése – 2.

//

A túlsúly megszüntetése mellett a máj és epe tisztítását, működésük javítását és ezzel az egész szervezet méregtelenítését számos ismert, közkedvelt, könnyen beszerezhető élelmiszerrel, zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel segíthetjük. Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, melyek ezek közül a legfontosabbak és talán leghatékonyabbak.

Az alma kitűnő méregtelenítő hatással bír, pektin tartalma megakadályozza a bélben a fehérjék rothadását, megköti a vastagbélben a nehézfémeket, kiválasztja az ételek adalékanyagait. A belőle hagyományos erjesztéssel készült almaecet szintén jól illeszkedik a méregtelenítő, fogyókúrás diétákba. Étvágycsökkentő, emésztést segítő hatása mellett kutatások igazolják, hogy kedvezően befolyásolhatja a vércukor- és koleszterinszintet, valamint a vérnyomást, ráadásul hígítja az epeváladékot is. Étkezés előtt javasolt belőle egy evőkanálnyit fogyasztani, egy pohár vízzel hígítva.

A cékla betaint tartalmaz, ami hígítja az epét, segíti ürülését, akadályozza az epekövek kialakulását, védi a májat a mérgezéstől. Sósavban gazdag, ami kedvező az emésztéshez.

Az articsóka értékes epetermelő és májvédő étel. Akár 50%-kal megemelheti a szervezetben a glutation nevű fontos antioxidáns szintjét.

Az avokádó kitűnő méregtelenítő étel, hatóanyagai vízoldhatóvá, így kiüríthetővé teszik a zsírban oldható méreganyagokat.

A zeller kiváló vértisztító, különösen hatékony a cigarettafüstben található káros anyagok, illetve a szervezetbe kerülő más veszélyes vegyületek semlegesítésére, méregtelenítésére. A zellermagban pedig több, mint húszféle gyulladásgátló anyag található.

▶ A fokhagyma frissen összevágva kitűnő béltisztító. Antioxidáns tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet a káros anyagoktól, jótékony hatással van az artériákra, a légúti nyálkahártyákra, melléküregekre és a tüdőre is.

▶ A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és glutationt, mindkettő esszenciális a szervezet számára. A glutation segíti a máj méregtelenítő munkáját. Adjunk frissen facsart citromlevet a naponta fogyasztott ivóvízhez, (langyos) teához!

A piros grapefruit ideális reggeli, pektin tartalma tisztítja a vért, az almához hasonlóan megtisztítja a szervezetet a nehézfémektől. Vírusellenes vegyületeinek köszönhetően segíti a vírusok elleni védelmet, emellett kiváló bél- és májméregtelenítő.

Az ananász, mely bővelkedik az értékes enzimekben, ugyancsak aktív salaktalanító – ehhez azonban nyersen (nem pedig cukrozott konzerv formájában) javasolt fogyasztani.

A keserű ételeket már említettük, ezek a hasnyálmirigyet emésztőenzimek kiválasztására, az epehólyagot pedig epe kibocsátására ösztönzik. Kiváló gyomorkeserű például a rukkola, az endívia, a pitypang, a retek és a torma.

▶ A frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek közül méregtelenítés szempontjából kiemelhető a cékla, paradicsom, zeller, sárgarépa, alma, brokkoli és a savanyú káposzta leve. Emellett a búzafűlé bioaktív hatóanyagai is kitűnően méregtelenítenek, fogyasztása reggel, éhgyomorra javasolt.

▶ A zöld tea antioxidáns anyagai a C- és E-vitaminnál is hatékonyabban semlegesítik a szabad gyököket.

A máriatövis magjának fő hatóanyaga a sylimarin védi a májsejteket, segíti a regenerációt, csökkenti a toxinok okozta sejtkárosodást, serkenti az epeürülést, segíti a káros szabad gyökök semlegesítését.

A fűszerkömény gyorsítja az anyagcserét, segít a fogyásban, csökkenti a testzsírt és az LDL-koleszterinszintet, valamint stimulálja a hasnyálmirigy enzimeket. Egy vizsgálatban egyetlen teáskanálnyi kömény 50%-kal növelte a fogyás esélyét. Használjuk ezért levesekben, egytálételekhez és salátákra is!

A homoktövis érett, sárga bogyói gazdagok C-, B-, E-, K- és F-vitaminban, és antioxidáns, sejtvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A zöld leveles növényekben található klorofill fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, hatékonyan képes eltávolítani a toxikus anyagokat, így segíti a máj védelmét is. Nagyobb mennyiségben főként az algák, különösen a spirulina és a chlorella alga tartalmazza, emellett természetes forrásai még például a brokkoli, a saláta- és káposztafélék, a spenót, a csalán és a búzafű.

Egy 2013-as kutatás eredménye szerint a klorofill mérsékli az étvágyat, így a fogyókúra hasznos segítője is lehet. A klorofill hatékony a szervezetben felgyülemlett nehézfémek kiürítésében is (megakadályozva azok felszívódását), illetve támogatja a vérképzést, fokozza a vér természetes tisztulását.

Fontos: méregtelenítő kúránk során kerüljük az édességek, egyéb könnyen oldódó szénhidrátok, az alkohol, az olajban, zsírban sült és a tartósított ételek, konzervek fogyasztását! Együnk lassan, rágjunk alaposan! Amennyiben gyomor vagy egyéb emésztőrendszeri panaszunk van, a kúra megkezdése előtt konzultáljunk dietetikussal, orvossal, természetgyógyásszal!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin, orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!