Keresés
Close this search box.

Az elhízás veszélyesebb a májra, mint az alkohol!

//

Ma a zsírmáj már a világ népességének kb. 25%-át veszélyezteti. Hozzuk rendbe mielőbb májunkat, hogy megelőzzük a komolyabb egészségügyi következményeket!

Zsírmáj akkor alakul ki, amikor a máj sejtjeiben túl sok zsír (5% feletti mennyiség) halmozódik fel. Ugyan a túlzott alkoholfogyasztás is zsírmájhoz vezethet, de a fő ok inkább az egészségtelen és mértéktelen táplálkozás, ami a nyugati országokban már nemcsak felnőttek, de gyerekek körében is igen gyakori.

Kialakulását az elhízottság (főként a deréktáji zsírpárnák), a finomított szénhidrátok, a cukros, szénsavas üdítők, a fruktóztartalmú energiaitalok és a sérült bélflóra is előmozdítják.

Tünetei lehetnek: teltségérzet és enyhe fájdalom (a has jobb oldalán és középen), fáradtság, gyengeség, emelkedett inzulin- és trigliceridszint, magasabb májenzim-értékek (AST, ALT).

A máj regenerálásának első lépése a finomított szénhidrátfogyasztás visszafogása, a túlevés kerülése, a testsúly csökkentése.

Egy 3 hónapos vizsgálatban napi 500 kalória csökkentés átlagosan 8%-os testsúlycsökkenést és a máj állapotának jelentős javulását eredményezte túlsúlyos embereknél. A máj zsírtartalmának csupán 16%-a származik az étkezési zsírokból, ezért a diétás cél nem az alacsony zsírtartalmú, hanem a finomított szénhidrátokban szegény étkezés.

Részesítsük előnyben a következő étrendi összetevőket: olívaolaj, avokádó, diófélék, zsíros halak, halolaj (omega-3 zsírsav), tejsavó,zöld tea, a cukor helyettesítése steviával, oldható rostok, májat támogató gyógynövények – máriatövis (szilimarin), cickafarkfű, katángkóró, borsmenta, kutyabengekéreg.

A sport, a heti többször végzett állóképességi edzés, a magas intenzitású intervallum tréning, sőt az alacsony intenzitással, de kitartóan, hosszú távon végzett bármilyen sport jelentősen javítja a máj állapotát – a fogyás mértékétől függetlenül is.

Forrás: Franziska Spritzle – Fatty Liver: What It Is, and How to Get Rid of It? ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!