Keresés
Close this search box.

Hullik? Gyengül? Ritkul?

//

Minden kismama örömmel nyugtázza, hogy a várandósság alatt haja megerősödik, dúsabbá, jobb tartásúvá válik. Nagy csalódást jelent, amikor a baba megérkezése után néhány héttel, hónappal, hirtelen hullani kezd, s a hajvesztés néha ijesztő mértéket is ölt.

A várandósság alatti hormonális változások miatt, a kismamák haja erősebb, fényesebb lesz, sőt a szerkezete is némileg megváltozik. A szülés után csökkenő hormonszint azonban véget vet a csodás hajkoronának, s az újdonsült anyukák azt sem tudják, hová kapjanak, hogy megmentsék marokszám hulló hajszálaikat – sokan a szoptatást okolják, mások valamilyen betegséget sejtenek a háttérben.

Fontos tudnunk, hogy a nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. Nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén és progeszteron hormontermelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva, az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor a tesztoszteronból képződő hormonra érzékeny hajhagymák növekedési fázisa lerövidül, és férfias jellegű hajhullás kezdődik.

A szülés utáni hormoncsökkenés időszakában a hajszálak növekedése leáll, a hajhagyma leválik a hajszemölcsről, a haj kihullik. Talán megnyugtató az anyukák számára, hogy a fokozott hajhullás csak átmeneti jellegű, ekkor hullanak ki azok a hajszálak, melyeknek egyébként már korábban kihullottak volna. Ilyenkor naponta akár 500 szál hajat is elveszíthetnek a kismamák. Nagyjából 6-9 hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya, s a normális mértékű hajhullás.

A hormonális okok mellé azonban ilyenkor lelki tényezők is társulnak. A babával töltött első hónapok fokozott terhelést, folyamatos kialvatlanságot, fáradtságot, testi-lelki igénybevételt jelentenek, ami ugyancsak kimeríti az erőtartalékokat, ami a hajon is tükröződhet. Tévedés azonban a hajhullásért a szoptatást okolni, mert azok a kismamák is elveszítik hajuk egy részét, akik nem szoptatnak.

Amennyiben 9 hónap elteltével sem szűnik meg a fokozott hajhullás, érdemes bőrgyógyászhoz vagy hajgyógyászhoz fordulni a tényleges okok kiderítése érdekében.

Érdemes szót ejtenünk a terhesség alatti hajápolásról is. Ilyenkor fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is, emiatt gyakoribb hajmosás szükséges valamilyen kímélő samponnal. A haj megváltozott biokémiai összetétele megnehezítheti a haj tartós, sikeres dauerolását, illetve a festés tartóssága is eltérő lehet a szokásostól, s az eddigi szín tónusa és árnyalata ugyancsak más lehet.

A szülés utáni hajhullás időszakában különösen kíméljük a hajat, ne mossuk túl sűrűn, válasszunk ehhez természetes szereket (pl. bojtorjángyökér vagy csalán főzetet), s ne használjunk túl forró hajszárítót! A torna (fejenállás) és a fejbőr masszírozása ugyancsak segít, serkenti a vérkeringést, az oxigén- és tápanyagellátást. A haj egészségének egyik fontos alapja a változatos táplálkozás, ezért építsünk be étrendünkbe minél több zöldséget, gyümölcsöt a hajszálak szerkezetét erősítő nitrogéntartalmú anyagok pótlására. Fontos továbbá a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel is. A H-, B2-, B6- és az A-vitamin, a niacin (B3-vitamin) ugyanis terhesség és szoptatás alatt is alapvetően szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez. Ezeket a vitaminokat csak természetes forrásból fedezzük!

Hajunknak ezen kívül még vas, cink, biotin és esszenciális zsírsavak bevitelével is segíthetünk. A szoptatás befejezése után a kismamáknak – a haj teljes regenerációja érdekében – szükséges lehet egy teljes vitaminkúra alkalmazása.

Jó tudni, hogy hajunk az embrionális korban, a 6. terhességi héten kezd el kifejlődni, és körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg ekkor a bőrben – ezek száma születésünk után már nem növekszik. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a barnák kb. 100 000 kicsit vastagabb, a vörösek pedig csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat számolhatnának meg a fejükön.

A haj valamivel gyorsabban nő, mint a test más helyein található szőrzet, mivel a fejbőr hajhagymái aktívabban működnek. Mivel a növekedési fázisban lévő hajszál évente kb. 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40-50, míg a nők 70-80 cm hosszú hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a növekedést.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!