Keresés
Close this search box.

Miért kopaszodsz?

//

A hajhullás önmagában nem probléma, sőt a haj cserélődésének természetes életciklusából adódik, ez esetben új hajszálak növekedésével párosul. Problémát csak akkor jelent, ha a folyamat a hajszálak átlagos számának látható csökkenésével jár. Az okokat keresve gondolhatunk örökletes, vagy hormonális tényezőkre, esetleg belső szervi problémákra, melyek megoldásra várnak.

Miért kopaszodsz?

A férfiak hajvesztésének elsődleges oka a férfi nemi hormonokra (androgén) való fokozottabb érzékenység a koponya bizonyos részein, ami generációról generációra öröklődik. A hormonok egyes esetekben annyira összezsugorítják a hajhagymákat, hogy nem képesek biztosítani a kihullott hajszálak utánpótlását, tehát még élnek, de már nem tudják ellátni feladatukat – így elkezdődik a kopaszodás.

Nőknél a hajhullás legjellemzőbb okai: örökletes tényezők, hormonális változások, illetve egyensúlyzavar, menopauza, továbbá a túl drasztikus fogyókúra.

A kopaszodás, hajritkulás mindkét nemre jellemző további lehetséges előidézői: vitamin- és ásványi anyaghiány, pajzsmirigy működési problémák, krónikus, kezeletlen stressz, gombás fertőzések, a szervezet elsavasodása, számtalan emésztőszervi- és bélprobléma, autoimmun betegségek, egyes, főként a hormonháztartást befolyásoló gyógyszerek, szteroidok, antidepresszánsok, rákellenes készítmények és kemoterápiás kezelések, valamint érrendszeri problémák.

Fontos tudnunk, hogy a haj állapotára a folyadékfogyasztás is hatással van, ne higgyük azonban, hogy csak az idősek isznak keveset, ez ugyanis minden korosztály problémája.

Az évek folyamán a szervezet egyre inkább „elfárad”, általában már 45-50 év felett jelentkeznek a szervezetben felhalmozódott méreganyagok hatásai, melyek funkcionális zavarokhoz is vezethetnek. Az ötvenen túli generáció tagjainak legtöbbje már anyagcserezavarral, enzimhiánnyal és bélproblémákkal küzd. Nem csoda, hisz legtöbben évtizedeken át egészségtelen ételekkel, gyógyszerekkel mérgezték testüket.

A haj az egészen kicsi változásoktól a súlyosabb betegségekig sok mindent képes előre jelezni. Néha annyira előre, hogy a laborban a vérvétel, vagy más vizsgálatok még semmit nem jeleznek, s csak évek múlva jelentkezik a tényleges testi tünet, a betegség, amit a haj előre jelzett.

Vajon szükségszerű-e a kor előre haladtával, a haj mennyiségének csökkenése?

Nem hiszek abban, hogy együtt kell élni a gyengült, ritkuló, vékony szálú hajjal, mondván, hogy ez már a korral jár… Mindenre van megoldás, csak meg kell találni a probléma forrását.

Ezt követően, célirányos méregtelenítést végzünk, és elmondjuk, ki mit ehet, mit tud megemészteni, mit bír el a szervezete. Így nem stresszeli az emésztőrendszert, nem terheli a vesét, s egy idő után a haja is újra életre kel – még a reménytelennek diagnosztizált esetekben is Amennyiben a fejbőrön még látszanak a pihék, a kopaszodás is megállítható, visszafordítható, sőt megfelelő terápiával a már régóta nem működő tüszőkből is kinőhet haj.

A mikro-kamerás hajvizsgálat, a skalpdiagnosztika és műszeres vizsgálataink bizonysága szerint, a kiváltó okok egyénenként eltérőek. A skalpdiagnosztika segít feltárni a gócokat, anyagcserezavarokat, szervi bajokat, energetikai és lelki blokkokat a megfelelő terápia érdekében.

Táplálkozási javaslat: zöldségben, gyümölcsben, gabonában gazdag, lúgosító étrend, és megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvíz, a nap során folyamatosan, kisebb adagokra osztva.

A legolcsóbb hajnövesztő módszer: behajlított ujjakkal, apró, gyors mozdulatokkal dörzsöljük egyik kezünk körmeit közvetlenül a másik kéz körmeihez úgy, mintha csiszolókoronggal fényeznénk őket. Naponta legalább 2-3-szor 5 percig végezzük ezt. Hajhullás, kopaszodás, őszülés esetén látványos eredményeket érhetünk el vele.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta, természetgyógyász
www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!