Keresés
Close this search box.

Miért őszülünk?

//

Sok éves hajgyógyászati tapasztalatom alapján úgy vélem, nemcsak a hajhullás, de az őszülés is a szervezet elváltozásainak mutatója. E folyamat megfelelő kezeléssel részben visszafordítható, részben pedig késleltethető.

Miért őszülünk?

A haj festékanyaga a melanin, mely a hajhagymáknál elhelyezkedő bőrsejtekben termelődik, és apró csatornácskákon keresztül jut be a hajszálba. Ha a festéktermelő sejtek működése valamilyen okból alábbhagy, a hajszálba nem festék, hanem apró légbuborékok kerülnek, így a haj „megőszül”.

A korai őszülést örökletes tényezők is okozhatják, ám valamilyen hiány, funkcionális zavar, betegség is állhat a hátterében. A tartós stressz, a váratlan lelki trauma és a hosszabb időn át fennálló szorongás is gyorsíthatja az őszülést, illetve a hirtelen nagy tömegű, vagy tartós hajhullást, hajvesztést.

A stressz miatt ugyanis, többek között romlik a fejbőr vérellátása és anyagcseréje, az emésztőrendszer működése, felemészti a szervezet B-vitamin készletét, így felgyorsulhat a bőr öregedése, a haj őszülése és tömegének csökkenése. Tovább ronthatja e folyamatot az egészségtelen táplálkozás, mely hiányállapot kialakulásához vezethet.

Mindez életmódbeli változtatásokkal, a stressz kezelésének megtanulásával, megfelelő terápiával, vitamin- és ásványi anyag pótlással, homeopátiás szerekkel, esetleg réz-kolloid fogyasztásával, illetve a vérkeringést javító akupresszúrával nagyrészt visszafordítható, fékezhető, sőt e módszerekkel még a haj mennyisége is növelhető.

Kis Éva
hajgyógyász, skalpdiagnoszta, hormonegyensúly tanácsadó
www.nicehajgyogyaszat.hu
bejelentkezés: 30/7 54 54 16

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!