Keresés
Close this search box.

A korpásodás komplex kúrája

//

Korpásodásról akkor beszélünk, ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól látható módon válik le. Korpásodáskor a bőr mértéktelen szaruképződéséről – felgyorsult keratinizációs folyamatról – van szó. A korpásodás oka lehet a helytelen haj- és fejbőrápolás, vitamin és ásványi anyaghiány, gombafertőzés. Részletesen kitérünk arra is, hogy miért veszik körbe magukat egyesek páncéllal védekezésként, lelki okokból.

A korpásodás száraz formájánál a fejbőrön található korpalemezkék nem zsíros tapintásúak, leválásuk a bőr felületéről gyors, egyszerűen kihullanak a hajszálak közül. Zsíros korpásodás esetén a korpalemezkék a fejbőrhöz tapadnak, heves viszkető érzést okoznak. Ha a zsírral átitatott korparéteg hosszabb ideig a hajas fejbőrön marad, lassul a bőrlégzés, ami a hajnövést is gátolja.

Korpásodás esetén a bőr kiszáradását a sampon, hajszesz, hajlakk, vagy festék helytelen kiválasztása, illetve egyes hiányállapotok is okozhatják. „Szárazságtünet” mutatkozik – mind a test valamely részén, mind a fejbőr területén – abban az esetben is, ha a szervezetben elszaporodnak azok a gombák, melyek normális mennyiségben nem okoznának problémát. Ilyen a már jól ismert – sarjadzó – candida gomba, de lehet akár a nehezebben megállapítható, fonalas szerkezetű penészgomba is. Ez esetben kevés lehet csupán a fejbőr kezelése. A gyors és maradandó eredményhez mélyebben, belsőleg is segítségre van szükség.

A bevezetőben említett „páncélképződés” lelkileg a sebezhetőségtől való félelmet jelzi, hiszen kérget von maga köré a korpás fejbőrű ember. Abból, hogy melyik területen képződik korpa – ha nem egyenletes -, skalpdiagnosztika segítségével megtudhatjuk, melyik élethelyzetre irányul ez a félelem.

A bőr zsírtakarója akadályozza a vízben oldódó sók, vizes vagy alkoholos oldatok, növényi hatóanyagok behatolását a bőr alatti szövetekbe, így erre csak a bőrfelszín zsírtalanítása után van lehetőség. A zsíros, olajos hatóanyagok, speciális krémpakolások ugyanakkor sokkal gyorsabban és hatékonyabban kerülnek be a mélyebb rétegekbe, így biztosítják a bőr normális oxigén- és vérellátását, stabilizálják a víztartalmát.

A savas anyagcseretermékek, melyeket a vese és a máj nem képes eltávolítani, elraktározódnak a bőr (és a fejbőr) alatti szövetekben. Lúgos kémhatású, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag krémpakolással a lerakódott salakanyagok eltávolíthatók, így a bőrön át a sejtek közötti állomány is kitisztul, javul a vér- és nyirokkeringés, ami alapvető jelentőségű a bőr és a haj regenerálása szempontjából. A megfelelő krémpakolással való kezelés hidratálja, táplálja a fejbőrt, és ellátja a hajhagymákat az élettani működéshez szükséges tápanyagokkal. A belsőleg javasolt termékek pedig a kiváltó okot segítenek feloldani.

Emellett javasolt a fertőtlenítés, és a fejbőr normál flórájának helyreállítása, mindazon mérgek eltávolítása a szervezetből, amelyek akár kívülről kerültek be, akár saját anyagcsere-folyamataink végtermékei.

Annak érdekében, hogy rendeződjön a szaruképződés folyamata, s a fejbőr normál működési rendje, javasolt egy ún. információs szérum használata is, mellyel helyreállítható a bőr védelmi rendszere, megszüntetve ezzel a korpásodást. Az infoszérum „finom információit” idegrendszerünk ingerületté alakítja át, s az eljut testünk minden sejtjéhez, aktiválva az öngyógyító mechanizmusokat.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!