Keresés
Close this search box.

Hajszálon múlhat

//

Vizsgálatok szerint, okkal aggódnak a férfiak kopaszságuk miatt, mert a nőknek valóban fontos a haj, a kopaszodó férfiakat kevésbé tartják vonzónak. Ma mindenki fiatal akar lenni, és a kopaszságot az öregség jelének tekintik.

Régen a haj elvesztése a gyász, vezeklés, alávetettség, a jogoktól való megfosztottság jele volt. A manapság terjedő antidivat, a macsó férfiak körében dívó biliárdgolyó-fejűség egyik üzenete a függetlenség és a dominancia. Valljuk be, sokaknak kapóra jött a divat, korai kopaszodásuk leplezésére. Az életkor előrehaladtával egyébként – nemre való tekintet nélkül – majd’ mindenkinek ritkulni kezd a haja.

A hajnövekedés ciklikus. Növekedési fázisa – anagén fázis – 2–6 évig tart. A következő katagén fázisban a haj gyökere elsorvad, és a haj átmegy a telogén fázisba, amely 5-6 hétig tart, majd a haj kihullik, s a hajhagyma újra anagén fázisba kerül.

Nem is egyszerűen a tesztoszteron, hanem annak egy aktívabb változata, a dihidrotesztoszteron okozza a bajt. Azon férfiak, akik egy ritka enzimdeficittel, a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakító 5-alfa-reduktáz enzim hiányával születnek, szintén nem kopaszodnak. Ismeretlen okból, a homlokon, fejtetőn és halántékon növő hajhagymák – egyénenként eltérő mértékben – dihidrotesztoszteron érzékenyek, itt ez a hormon a hajhagymák miniatürizálódásához (de nem pusztulásához) vezet, míg testszerte ugyanez a hormon a testszőrzet erősödését serkenti.

A hajhullás megállítására vagy a kopaszodás lassítására kínálkozik tehát a hajhagymákon lévő dihidrotesztoszteron receptorok bénítása, vagy az 5-alfa-reduktáz enzim aktivitásának gátlása.

Az első ilyen szert eredetileg prosztata-megnagyobbodás kezelésére fejlesztették ki, a hajnövekedést csak mellékhatásként észlelték. A férfiak 83%-ánál megállította a hajvesztést, 66%-ánál pedig új haj növekedését észlelték. Nőknél csak a menopauza után alkalmazták. Külföldön hajnövesztőként egy mg-os kiszerelésben Propecia néven forgalmazzák, Magyarországon magasabb hatóanyag-tartalommal vényköteles prosztata-gyógyszer. Az újabb és hatékonyabb Avodart nevű készítmény szintén magas dózist tartalmaz, legalább 2 évig szedve hoz eredményt, mely a szedést abbahagyva elmúlik.

A Regaine értágítót eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették ki, hajnövesztő hatását utólag, szintén véletlenül ismerték fel. Tapasztalatok szerint, tretinoinnel (Retin A) együtt alkalmazva fokozott hatást eredményez. Külföldön a kettő keverékét Remox néven forgalmazzák. Megelőzésként, a meglévő haj lokális kezelésére a Regaine a legalkalmasabb.

A gombás, korpás hajra ajánlott Nizoral kenőcsről és samponról szintén véletlenül derült ki, hogy serkenti a hajnövekedést és gátolja a férfias hajhullást. Hagyjuk a habosított sampont pár percig a fejen hatni. Az eredményhez mintegy 6 havi kitartó használat szükséges.

Az amerikai indiánok által használt fűrészpálma (Saw palmetto) gyümölcsének és gyökerének hatóanyaga egyaránt hatásos prosztata megnagyobbodás és hajhullás kezelésére, csakúgy, mint például a csalángyökér vagy a tökmagolaj.

Táplálkozás terén tegyünk a vitaminhiányok (vas és cink), és az elhízás ellen, a magas inzulinszint magas szabad tesztoszteron szintet eredményez, ami fokozza a hajhullást.

Az egyes módszereket mindenki csak saját felelősségre választhatja, e cikk szerzője csak a leírtak tudományos hitelességéért vállal felelősséget. (A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!