Keresés
Close this search box.

Mitől „öregszik” a hajunk?

//

A szervezet öregedésével együtt a hajtüszők is öregszenek, amit látványosan tükröz a haj minőségének romlása. Arcunk, bőrünk tavaszi fiatalító kúrája során hajunk, fejbőrünk is megérdemli és meg is hálálja a törődést!

Az évek múlásával, fejbőrünkön a hajtüszők is öregszenek, ami a haj elvékonyodásában, szárazságában, fénytelenségében, törékenységében, lassúbb növekedésében, fokozott hullásában és őszülésében nyilvánul meg. Emellett a környezeti ártalmak, a napi rendszerességgel alkalmazott kemikáliák – hajlakk, hajtőemelő, zselé, hajfesték, dauer – egyre inkább mérgezik a hajszálakon, a fejbőrön keresztül a szöveteket, a szerveket, a bőr alatti területet, és főleg az onnan táplálkozó hajhagymákat, hajgyökereket. Nézzünk meg példaként csak egy veszélyt a sok közül!

Az elmúlt két évtized alatt a hajfestés mindennapos dologgá, az ápoltsághoz tartozónak vélt szokássá vált. Nem is sejtjük, hogy milyen veszélyes a hajállomány jövőjére, illetve az egészségre nézve! Ma már egyre több tanulmány bizonyítja a festékek egészségkárosító hatását.

A hajfestékben lévő káros anyagok a fejbőrön át a bőr alatti szövetekbe jutnak, itt felhalmozódva akadályozzák a normál vérkeringést, a hajgyökerek megfelelő tápanyagellátását, s terhelik az egész szervezetet. Már a 1970-es években felismerték, hogy a mellrák kialakulása és a hajfestékek alkalmazása, annak gyakorisága között összefüggés van. Az elmúlt években pedig, a kutatások a hajfestéket a nyirokmirigyrákkal hozták összefüggésbe.

A hajfestékek alkotóelemei színek szerint eltérnek. A világos hajfestékek hidrogén peroxid tartalma maró hatású, belélegezve fejfájást, hányingert okozhat, de az idegrendszert is károsíthatja. A sötét hajfestékekben található vegyi anyag károsítja az emberi örökítő-anyagot, lehetséges rákkeltő, allergén és irritáló hatású. Emellett a vesét, az immun-, az ideg- és légzőrendszert is károsíthatja.

A toxikus anyagokkal való telítettség jele lehet a kellemetlen testszag, a pattanások, a seborreás fejbőr, a fejbőr viszketése, korpásodása, a hajhullás és a hajritkulás.

A hajfestés mellett a kávézás, a stressz, a helytelen táplálkozás, a környezeti és lelki mérgek okozta elsavasodás és mérgek közömbösítéséhez nagyobb mennyiségű ásványi anyagra van szükség. A fejbőr a szervezet legmobilabb, leggyorsabban mozgósítható ásványi-anyag raktára, így ha nem viszünk be eleget a táplálkozással, a fejbőrt éri a veszteség. Hajunk állapota tehát, elég világosan jelzi, hogyan is állunk ásványianyag-tartalékokkal. A haj öregedési folyamata összetett: nemcsak külső káros hatások – UV, légszennyezés, kémiai anyagok –, hanem belső szervi és hormonális folyamatok eredménye, így a megoldás is többirányú.

Hajunk állapotának javításához nem elegendő csak a külső ápolás! A szükséges mennyiségű ásványi anyag, nyomelem és vitamin bejuttatása alapvetően fontos. Optimális esetben, ez két úton történik: egyrészt a fejbőrt tápláló krémek formájában, másrészt pedig szájon át adagolt vitamin-ásványi anyag készítmények formájában.

Hajfiatalításnál célunk a hajszálak megújítása a hajhagymákkal együtt, így már a növekvő hajszál egészségesebb, ellenállóbb lesz. A hajtüszőkben nyugvó őssejtek aktivitását növelve a hajtüsző működése hatékonyabbá válik.

Panasz esetén egy átfogó „hajszűrő vizsgálat” is segítséget jelenthet a súlyosabb problémák megelőzésében.

Havonta egyszer – de hajfestés, dauer után feltétlenül – javasolt a hajas fejbőr méregtelenítő-feltöltő ápolása, melynek eredményeként leválnak az elszarusodott hámsejtek, javul a bőrlégzés, a tápanyagok bőrön keresztüli bejutása. Kiürülnek a fejbőr alatti szövetekben lerakódott salakanyagok, melyek eddig gátolták a hajhagymák egészséges működését. A kezelés során masszírozzuk át alaposan a fejbőrt, így az értékes hatóanyagok könnyebben jutnak el a hajhagymákhoz, mindez serkenti a vérkeringést, oldja a feszültséget, szorongást, agressziót, ráadásul jókedvre is hangol. Hajunk, fejbőrünk rendszeres ápolása így egész szervezetünknek hasznára válhat, fiatalító hatását nemcsak hajkoronánk, de egész testünk élvezheti. (Forrás: nicehajgyogyaszat.hu)

Kis Éva, holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta,
hormonegyensúly tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!