Keresés
Close this search box.

Remény a hajhullás megállítására

//

A hajhullás nőket és férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges embernél természetes, de időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.

Életkortól és egyéntől függően, naponta 60-100 hajszálat hullatunk el. Az is természetes, hogy fésülködéskor vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatásra is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja. A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az ún. „anagén” növekedés (gyors fázis), mely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az ún. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti, és 2-3 hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerülnek. Ez az összes hajszál 10-15%-át is érintheti, és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosítja a kihullott hajszálak utánpótlását.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban publikált kutatásban azt vizsgálták, hogy a nőkből kozmetikai műtétek során kivett hajhagymák növekedése hogyan változik pajzsmirigy hormonok hatására. A kivett hajhagymákat a pajzsmirigy két hormonjának – a trijódtironinnak és a tiroxinnak – a jelenlétében tenyésztették és vizsgálták az egyes fázisokat. Meglepetésükre azt figyelték meg, hogy ezek a hormonok növelték az anagén fázis hosszúságát, emellett fokozták a bőr pigmentációját is.

A kísérlet azért jelentős, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a pajzsmirigy hormonjainak hiánya felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért, és reményt is ad a hatásos kezelésre.

Száraz és ritka haj mellett a pajzsmirigyhormon-szint csökkenésére utalhatnak az alábbi tünetek: fáradékonyság, a koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás, aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság, az arc felpuffadása, csökkent nemi vágy. Fentieken kívül a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Szeretném megnyugtatni a Kedves Olvasót, hogy a pajzsmirigy alulműködése jól kezelhető hormonpótlással.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!