Keresés
Close this search box.

Ha a haj nyaral…

//

Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?

Ha a haj nyaral…

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, emiatt a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvességvesztéstől.

A hajszálakat azonban nap mint nap káros külső hatások érik. Gondoljunk csak a szennyezett levegőre, a vegyszerekre, festésre, szőkítésre, dauerolásra, a forró hajszárítóra, sütővasra, a hajformázó anyagokra, a türelmetlen, durva fésülésre. Nyáron ezekhez adódik még az ultraibolya sugarak károsító hatása. A napfény – a szőkítéshez hasonlóan – a haj fehérjéinek bontásával puhítja fel a kutikulákat. Kifakítja a hajat, a hajszál vizet veszít, kiszárad, a hajvégek felrostozódnak, a haj törékennyé válik.

A strandok vizének klórtartalma és a sós tengervíz ugyancsak megviseli a hajat. Nyaralás után előfordul, hogy a napi tengeri fürdőzés után alaposan le nem öblített, ki nem fésült haj teljesen kezelhetetlenné, fésülhetetlenné válik, a hajszálak annyira kiszáradnak, összekapaszkodnak, hogy szélsőséges esetben már csak az olló segít.

Hajtippek nyárra

A bőr univerzális védőszerv. Nemcsak a belső hőmérséklet szabályozásában, hanem a kórokozókkal szembeni védelemben is nagy szerepe van. Nagyrészt a bőrben érnek a T-lymphocyták: a bőr szerkezete hasonlít a csecsemőmirigy (timusz) szerkezetéhez. A bőr ápolása egyben az immunrendszer ápolását is jelenti.

A fejbőr erei a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a gyógyszerek és a környezeti mérgek hatására szemmel láthatóan károsodnak. A bőr fakó, fehéres, esetleg szürkés lesz. A napsugarak hatására a fejbőr is – amennyiben nem teljesen védett a hajkoronától – károsodhat. Az UV-sugarak hatására bőrpír jön létre, „leég”, ennek hatására kiszárad a bőr, és a bőr alatti szövetek nedvességvesztése miatt a tápanyag-utánpótlás is hiányt szenved. Csökken a hajhagymákat tápláló tüszők alján lévő anyasejtek vér- és oxigénellátása.

A hajhagymáknak különösen sok tápanyagra van szükségük, mert rendkívül gyorsan osztódnak. A vérnek sok energiát kell szállítania, hogy rövid idő alatt egészséges haj nőjön. A koplalás, a hiányos vagy nem megfelelő táplálkozás, az emésztőrendszer hibái következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás.

Amikor a hajtüszők már egészen kicsire elsorvadtak, összezsugorodtak – a szervezet hiányai, a szervek „hibás” működése vagy hormonális hatások miatt –, megfelelő komplex és intenzív terápiával a szervezet harmóniája helyreállítható, így ez a folyamat is visszafordítható.

Ahhoz, hogy a genetikailag lehetséges maximumot elérjük a haj tömegében, a hajápoló szerek és hajvitaminok mellett megfelelő étrenddel is segíthetjük a hajas fejbőr és az egész szervezet „raktárainak” feltöltését. A hajápolás belsőleg tehát az étkezéssel kezdődik!

A szervezetben a méreganyagok felhalmozódása (nehézfém, gyógyszerek, vegyszerek) szintén rongáló tényező lehet. Ennek mérséklésére 1,5-2 liter szénsavmentes víz fogyasztását javaslom.

Emellett számtalan olyan egyszerű alternatív módszer alkalmazható, amit bevetve nemcsak a haj és a fejbőr minősége, hanem az egész szervezet külső és belső állapota változhat.

A szépséges hajhoz és az erős körmökhöz fehérjét, kovasavat és kalciumot érdemes fogyasztanunk, de essen szó a hajat és a körmöket éltető energiáról is! Speciális – napi néhány perces – akupresszúrás gyakorlattal fokozható a hajhagymák aktivitása, a haj növekedése. A haj és a köröm ugyanazon anyagokból épül fel – mindkettő a gyógyító erőknek ugyanazon az útvonalán helyezkedik el. Ha „megnyomjuk a megfelelő gombot”, segítve ezzel a mirigyek működését, újraéleszthetjük a hajhagymákat a legreménytelenebb esetekben is.

Íme a nagy titok: tenyereit egymással szembe fordítva, az ujjakat lefelé hajtva, apró, gyors mozdulatokkal dörzsöljük össze a két kéz körmeit egymással úgy, mintha csiszolókoronggal fényeznénk őket, csak most a kézkörmök szolgálnak csiszolókorongként. A körmöket legalább naponta háromszor öt percen keresztül dörzsölje egymáshoz.

További tanácsaim

Kis Éva
skalpdiagnoszta, hajgyógyász, természetgyógyász,
hormonegyensúly tanácsadó
06 (30) 754-5416
nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!