Keresés
Close this search box.

Hajhullás, őszülés, mint stresszmellékhatás?

//

„Kihullik a hajam tőle” – mondogatjuk gyakran, ha egy megoldhatatlan vagy bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk”. Van-e ennek valóságalapja? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?

Hajhullás, őszülés,
mint stresszmellékhatás?

Napjainkban is látható – korhűen berendezve – az a sivár hely, ahol a halálra ítélt, majd kivégzett francia királynő utolsó napjait töltötte. Azt azonban kevesen tudják, hogy Marie Antoinette a siralomházban a halála előtti napokban majdnem teljesen megkopaszodott és megőszült. Hasonló történetet jegyeztek fel a mártírhalált halt Sir Thomas Moore-ról is, akinek a kivégzése előtti éjszakán a Tower falai közt fehéredett meg teljesen a haja. A jelenség részletes leírása nem áll rendelkezésünkre, mivel ebben az időben sem a stressz fogalmát, sem a pajzsmirigybetegségeket nem ismerték. A kísértetiesen hasonló tünetek alapján ma már nyilvánvalónak látszik, hogy a „Marie Antoinette-szindróma” oka a súlyos stressz és az általa kiváltott autoimmun folyamat lehetett.

Az alkalmanként átélt és a krónikus, hosszú ideje fennálló stressz egyaránt okoz immunológiai és hormonális eltéréseket a szervezetben. Stresszhelyzetben olyan „stresszfehérjék” és antitestek képződnek, amelyek a szervezet saját sejtjeit roncsolják, ezáltal autoimmun betegséget válthatnak ki. Az autoimmun folyamat egyrészt károsítja a pajzsmirigyet és – hajhullással is járó – csökkent működést vált ki, másrészt az antitestek közvetlenül is károsítják a hajhagymákat.

A praxisomban előforduló panaszok közül kiemelném egy 38 éves hölgy esetét, akinél a családi tragédiák miatti stressz autoimmun pajzsmirigybetegséget váltott ki, majd csomókban kezdett hullani a haja és hirtelen őszülés indult el.

A tünetek felismerése, a gyógyszeres kezelés elkezdése után a hajhullás és őszülés megállt, a korábban elveszített haja kezdett visszanőni. A jelenség teljes és pontos mechanizmusát még nem ismerjük, de megállapíthatjuk, hogy ez a betegség nem misztérium, hanem valóság, szerencsére, a folyamat megállítható és gyógyítható.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!