Keresés
Close this search box.

A gyógynövények szerepe a hajgyógyászatban

//

A természetes anyagok – így a gyógynövények is – hatékonyságuk és biztonságuk miatt úgy, ahogy a múltban, a jövőben is egyre inkább terápiás eszközökké válhatnak. Számos gyógynövényt ismerünk, melyek hasznos segítők lehetnek szervezetünk regenerálásában, sőt hajproblémák esetén is – ezek közül ajánlunk most néhányat figyelmükbe.

A gyógynövények szerepe a hajgyógyászatban

Fontos hangsúlyoznunk, hogy hajproblémáknál – kopaszodás, ritkulás, gyenge vagy lassú hajszálképződés, vagy amikor a növekedés nincs egyensúlyban a hajhullás mértékével – akkor tudunk segíteni, ha a hajhagymák még élnek. Ilyen esetben még működésbe tudjuk őket lendíteni megfelelő kezelésekkel, gyógynövényekkel (pl. körömvirág, csalán, kamilla stb.). Fontos azonban, hogy mihamarabb – még minél több élő hajhagymával – kezdjük el a kezelést! Ahol már az utolsó hajhagyma is évekkel ezelőtt elpusztult, oda sajnos nem tudunk hajkoronát növeszteni.

A gyógynövények közül kiemelnénk a kevésbé ismert kövér porcsint, mely belsőleg szívproblémák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzése terén hatékony, emellett lassíthatja az öregedés folyamatát is. Kevesen tudják, hogy a halolaj mellett, a kövér porcsin az omega-3 zsírsavak egyik leggazdagabb forrása. Innen származik a növény gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulását mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A friss növény megfőzve – mai ismereteink szerint – semmilyen mellékhatást nem okoz.

Ne feledjük, a gyógynövényekre is igaz Paracelsus mondása: egyedül a mérték, az adagolás dönti el, hogy egy dolog méreg vagy orvosság.

Mindezt figyelembe kell vennünk a gyógynövény-terápiák során is.

Forrás: Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!