Keresés
Close this search box.

Miért hullik?

//

Napi hány hajszál elvesztése normális? Milyen okok lehetnek az ennél nagyobb mértékű hajhullás mögött? Lehet-e szerepe a hajvesztésben a táplálkozásnak és a stressznek?

Miért hullik?

Napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Ha ehhez képest feltűnően megnő a kihullott szálak száma és a haj növekedése nem pótolja ezt, érdemes utánajárni, milyen kóros ok állhat a háttérben.

A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt, azaz diffúz.

A foltos hajhullás okai: a szervezet védekezőrendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran áll valamilyen góc (pl. egy mandulagyulladás). A góc felkutatása és megszüntetése után általában a hajhullás is megáll.

Fentieken túl, pajzsmirigybetegség, csökkent hormontermelés is állhat a hajhullás mögött. Ez a probléma más tüneteket is okoz, melyek egy részét nehéz beazonosítani. Az általános fáradékonyság, csökkent teherbíró képesség, koncentrációs zavarok, komolyabb esetben a lassúbb anyagcsere, lelassult mozgás, beszéd és gondolkodás, valamint az érdektelenség alapján akár depresszióra is következtethetnénk. Ennél árulkodóbb jelek azonban a hízás, a szorulás, a fázékonyság, az arc felpuffadása, a testen kialakuló ödémák, a csökkent a libidó, a hideggé, szárazzá és durvább tapintatúvá váló bőr, s a töredező körmök.

A pajzsmirigy alulműködését, alacsonyabb hormontermelését (hypothyreosis) okozhatja gyulladás, jódhiány, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás és bizonyos gyógyszerek szedése.

Az endokrinológiai kivizsgálás értékes információkat adhat a hajhullás okának kiderítésére és célzott kezelésére. A hatékony kezelés érdekében, érdemes még figyelembe vennünk számos egyéb tényezőt is, melyek szintén ronthatják a haj állapotát. Ilyenek például:

Dr. Görömbey Zoltán
belgyógyász, endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!