Keresés
Close this search box.

A stressz, mint titokzatos hajpusztító

//

Selye János így fogalmazott: „a stressz az élet sava-borsa”. Ő vizsgálta először a stressz és a psziché kapcsolatát, de mi köze lehet ehhez hajunknak?

A stressz szó eredetileg a test külső ingerekre adott válaszát jelenti. Hatására a mellékvese fokozott adrenalin termelést indít, mely érzelmi, mentális és testi szinten egyaránt érzékelhető. Mint minden, a stressz is, kismértékben jótékony hatású, hiszen a fejlődés alapvető feltétele, fokozza a testi-szellemi reakciókészséget, így magát a teljesítményt is.

A szervezet egy ideig igyekszik alkalmazkodni a stressz jelenlétéhez, de aztán kezd kimerülni. Gondolat – érzelmek – energetikai zavar – funkciózavar – struktúraátépülés. A betegség kialakulásának kezdete a bennünk megjelenő gondolat, amely sokféle lehet. Ezek a gondolatok érzelmeket gerjesztenek, amelyek energetikai változásokat eredményeznek. Ez funkciózavarok megjelenéséhez, hosszabb távon pedig a struktúra, a szöveti szerkezet átalakulásához vezet. Bélrendszeri, vagy mozgásszervi panaszok, allergiák, szív- és érrendszeri zavarok, bőrfertőzések –- mind a lelki okok megnyilvánulásai, melyek a fejbőrön igen hamar láthatóvá válnak hajhullás, ritkulás, kopaszodás, korpásodás, pattanások formájában. Tehát a hajas fejbőr egyben a lélek tükre is.

„Egy éve erősen kopaszodom a szemöldökeim feletti területen. Több bőrgyógyásztól kértem már segítséget. Néhányan hormonális rendellenességre gyanakodtak, mások kijelentették, hogy nincs mit tenni, mert örökletes a probléma. Törődjek bele! – Hogyan? Hiszen még csak 26 éves vagyok! Ráadásul senki nem volt kopasz a családban! A laborleleteim is negatívak. Egy másik szakember szerint a stressz okozza, de csak egy hajszeszt javasolt. Vajon ez a stresszt is elmulasztja? – panaszkodik egyik vendégem.

„Nem iszik elég folyadékot, relatíve sok sajtot, tejterméket, húst fogyaszt, de lehet, hogy valamilyen párkapcsolati problémát, feldolgozatlan negatív emlékeket jelez a szervezet.”

A hajvizsgálat alatti beszélgetés feltárta panaszosunk kopaszodásának alapvető lelki okát: komoly párkapcsolati krízisen esett át az elmúlt – erőteljes kopaszodást eredményező – évben. (A megfelelő holisztikus terápia alkalmazásával, a haj mennyisége idővel újra a régi lett.)

Mivel a hajhullásért felelős anyasejtek ötször olyan gyorsan jelzik a hiányokat, mint más sejtjeink, így idő előtt kapjuk a figyelmeztetést, hogy még a szervi panaszok kialakulása előtt, gondolati szinten rendet kéne raknunk.

Egyébként a legtöbb embernek feszült a fejbőre, ez könnyen kiderül egy ellazulást segítő fejmasszázs során. A következmény: a bőr fakó, fehéres, esetleg szürkés lesz, csökken a hajtüszők alján lévő anyasejtek vér- és oxigénellátása. Ebből következik a tüszőszinti tápanyaghiány, a hajhagymák alultápláltsága, s emiatt a hajhullás, elvékonyodás, ritkulás. A fejbőr erei a dohányzás, a rossz táplálkozás, a gyógyszerek – tehát a savas támadások – hatására egyébként is szemmel láthatóan károsodnak.

Figyelem: ne elégedjünk meg olyan külső kezeléssel, amely pusztán a felületen létrejött okozatokat kezeli, mert a legtöbb esetben nem hozza meg a várt eredményt.

A félelem, szorongás, nyugtalanság, pánik, bátortalanság, a bizalom hiánya – mint stressz-terhelés – mind gyakran előforduló lelki hátterei a hajhullásnak, korai kopaszodásnak. Szükséges a hozzáértő szakember által összeállított komplex terápia.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász, természetgyógyász, skalpdiagnoszta
www.nicehajgyogyaszat.hu
Tel.: 06-20/964-0830

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!