Keresés
Close this search box.

Hormonok és hajgyógyászat

//

Holisztikus hajgyógyászi munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, lisztérzékenység, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – tünetei.

Hormonok és hajgyógyászat

A menopauza állapotában a petefészek működése lassan, fokozatosan leáll, a méh megpihen. Európában egy átlagos nő 51 évesen kerül ebbe az állapotba. A menopauza egy hormonálisan egyensúlyban lévő testben szinte észrevétlenül zajlik, míg egy ösztrogén túltengéses szervezetben a következő tüneteket produkálhatja: alhas megnagyobbodása, szorulás, ciszta, mióma, súlygyarapodás, ízületi fájdalmak, vérrögképződés, szorongás, ingerlékenység, krónikus fáradtság, sírhatnék érzés, magányosság, haszontalanság érzése, hőhullámok, arc kiszőrösödése, pajzsmirigy-alulműködés, bőrszárazság, kék foltok, májfoltok, hajhullás, fejtetői kopaszodás, erős hajritkulás stb.

Az ösztrogén legrosszabb esetben is a felére tud csökkenni, míg a progeszteron akár nullára is. Ilyen esetben már semmi nem fogja vissza az ösztrogén sejtburjánzást provokáló hatásait.

Holisztikus hajgyógyászi munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, lisztérzékenység, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – tünetei. Az ösztrogént természetes módon kizárólag a saját ellensúlyozó párja, a természetes progeszteron képes kordában tartani. A szintetikus progestint tartalmazó hormontabletták számtalan, nem kívánt mellékhatása még ronthat is az állapoton. Semmiképp sem javasolt ezt a megoldást választani!

A hormonegyensúly tanácsadásnál cél a hormonháztartás egyensúlytalanságaiból származó tünetek felismerése, megfelelő vizsgálatokkal való alátámasztása, illetve – természetes hatóanyagok és módszerek alkalmazásával – azok megszüntetése.

Az egyensúlytalanság súlyos elváltozásokhoz vezethet, de mielőbbi, természetes módon történő helyreállítása komoly sikereket hoz a fiatalság és szépség megőrzésében, az egészség javításában, a túlsúly leküzdésében és a lelki egyensúly helyreállításában is.

Jó tudnunk, hogy a nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát.

Feminin típusú kopaszodásnál a fejbőr közepén kezdődik el a haj ritkulása. A hajsűrűség annyira lecsökkenhet, hogy a fejbőr is láthatóvá válik. Ez a leggyakoribb női típusú kopaszodás, amit ún. Ludwig típusú hajvesztésnek neveznek.

Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák növekedési fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik.

Nőknél a szoptatás alatt, fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után, illetve a menopauza idején átmenetileg jelentkezhet az androgén hormonokra való érzékenység. Ennek oka lehet a női nemi hormonok (ösztrogén) termelésében keletkezett zavar.

Kezdetét veszi a hajhullás, majd állandósul a fejbőr egészén. A hormonális változásokkal, a hajszálak elvékonyodása mellett, a haj minősége is romlik.

Mindezekből adódóan az 50. és 70. életév között a haj sűrűségének 20%-os vesztesége normálisnak tekinthető.

Kis Éva
természetgyógyász, hormonegyensúly tanácsadó,
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta

Hormonegyensúly és hajgyógyászati tanácsadás, konzultáció, személyre szabott terápiára bejelentkezés:
06-30/754-5416, 06-30/754-5417,
info@nicehajgyogyaszat.hu, www.nicehajgyogyaszat.hu

 

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!