Keresés
Close this search box.

Szingli vagy?

//

Már nem csak amerikai sajátosság, nálunk is egyre inkább „divatba jön” a szingli életstílus, melynek emancipált női képviselői saját döntésük, avagy a sors fintora végett kizárólagos és hosszú távú párkapcsolat, házasság, család, gyermek nélkül, egyedül élnek.

A „szingli” fogalom 1962-ben Amerikában jelent meg a Sex and the Single Girl tanulmány címében. Ekkor jelentek meg az első fogamzásgátló tabletták, a nők tömegesen álltak munkába, tehát kezükbe vehették sorsukat. Megjelent az öntudatos nő típusa az addigi „önalávető” nővel szemben.

A Föld túlnépesedése ellen küzdő társaság (Zero Population Growth) is támogatta azokat a nőket, akik nem vállaltak gyermeket. Kialakultak az egyszemélyes háztartások, az ezek ellátására szakosodott üzletek (pl. egyszemélyes gyorsvacsora), és a programszervező cégek szingli összejöveteleket, klubokat, utazásokat szerveztek szerte Amerikában.

A Yale Egyetem 1980-as kutatása kimutatta, hogy „egy szingli életmódot folytató nő férjhez menési esélye kisebb, mint az, hogy terrortámadás áldozata legyen.” Ennek oka, hogy a férfiak is „rákaptak” az egyedüli életre, hirdetni kezdték a szabadságot, és ennek megfelelően sűrűn váltogatták barátnőiket. Az önmegvalósítás és a szabadság jelszavával egyre több lett az ún. sorozatházasság, vagyis a párok 7-8 évig élnek együtt, majd újabb házasságot kötnek. A gyerekek nem egy állandó családban nőnek fel, hanem az előző és későbbi házasságból származó gyerekekkel, hol az anyával, hol az apával. Vélhetően ők is ezt a mintát választják majd, vagy épp az ellenkezőjét, az egységre és rendre vágynak.

A média egyébként a szingliket csodálatra méltó, szexuálisan aktív, de nem házas nőkként ábrázolja, akik mind magánéletükben, mind munkájukban sikeresek (pl. Szex és New York c. film). Ezzel sokak számára vonzó, követendő példával, mintával szolgál, míg a hosszú távú következményekről elegánsan hallgat.

Magyarországon a szingli létnek többféle változata alakult ki:

Lassan elérkezik a 35. életév – ez manapság a vízválasztó. Ekkor jönnek rá a nők, hogy „ketyeg a biológiai órájuk”, gyereket akarnak most azonnal! Már mindenük megvan, amire vágytak: szépen berendezett lakás, autó, utaztak is eleget. De hová tűntek a férj-jelöltek? Egyre kevesebb a szabad férfi, pláne az olyan, aki családot akar alapítani! A megszokás is nagy úr, nehezen adják fel független életüket. Az ő körükből kerülnek ki a szomorú, magányos, elkeseredett nők, akiken előbb-utóbb megjelennek a különböző pszichoszomatikus tünetek.

Utassy Ágnes összefoglalta a szinglik legfőbb személyiség-jegyeit:

Mi tehát a megoldás?

Mindez egyszerűen hangzik, a mikéntekről részletesen írunk következő számunkban.

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus
Tel.: 06 20 933-66-69

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!