Keresés
Close this search box.

Stresszoldás, fiatalítás meditációval

//

A Psychological Science szaklapban publikált kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.

Stresszoldás, fiatalítás meditációval

Az amerikai Colorado államban, a Sziklás-hegységben alapították 1970-ben a Shambhala Mountain Centert, amely a tibeti buddhizmus meditációs és jógagyakorlatainak egyik legnagyobb oktatási központja a világon. 2007-ben itt indult el a Shamatha program, amelynek keretében tudományos módszerekkel vizsgálják a meditáció szervezetre gyakorolt hatásait. Az első eredmények szerint az ősi módszer még a sejtek, kromoszómák és gének működését is befolyásolja.

A vizsgálatokba 60 fő 21-70 év közötti gyakorlott meditálót vontak be 3 hónapos időszakra. 30 személy intenzív meditációs gyakorlatokon vett részt napi 6 órában, míg a másik 30 fő volt a kontroll csoport. Mind a 60 főnél pszichológiai vizsgálatokat végeztek a vizsgálat elején, közepén, végén és vért is vettek tőlük.

Az eredmények szerint, az intenzív meditációt végzőknél javult a vizuális észlelőképesség, egy-egy feladat megoldása közben éberebbek voltak, jobban tudtak összpontosítani, így jobb eredményeket is értek el a kontroll csoporthoz képest. Ez a felfokozott éberség a meditációs tréning után még 5 hónapig megmaradt.

Ennél sokkal izgalmasabb, hogy a meditációnak a sejtek öregedését gátló hatása is van. A vérmintákból kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjeiben, a fehérvérsejtekben olyan változás történt, ami elősegíti, hogy tovább életben maradjanak. A sejtekben megnőtt egy enzim, az ún. telomeráz aktivitásának szintje. A telomeráz enzim lassítja a sejtek genetikai anyagának pusztulását, mert „újragyártja” a kromoszómák végein lévő és állandóan kopó „védősapkákat”, az ún. telomérákat. (A telomérákkal kapcsolatos kutatásokért ítélték oda 2009-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat.)

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a meditáció nem közvetlen módon vezetett a sejtek hosszabb túléléséhez (tehát nem lehet direkt módon a sejtekre összpontosítani), hanem a meditáció miatt kialakuló pozitív érzelmi, pszichológiai változások hatására módosult a telomeráz enzim szintje.

Az eredmény fontos lépés a pszichoszomatikus jelenségek, a lelki és a testi folyamatok összekapcsolódásának megértése felé. Az is kiderült, hogy tartós stressz hatására csökken a telomeráz enzim aktivitása, emiatt a sejtek gyorsabban elöregszenek, elpusztulnak, így a negatív stressz számos betegség kialakulásában szerephez juthat.

A meditáció csökkenti a szorongást, az aggódást, és elősegíti a jó közérzet kialakulását. A pozitív gondolkodás segíthet a problémákkal való sikeresebb megküzdésben. A csökkenő stressz sejtszintű változásokhoz vezethet. A hosszabb életidejű immunsejtek aktívabb immunműködést tesznek lehetővé, így a szervezet hatékonyabban képes harcolni a betegségek ellen.

Az utóbbi években kiderült, hogy a környezeti hatások szerepe egy-egy tulajdonság, állapot, betegség kialakulásában legalább annyira fontos, mint a géneké. A meditációval kapcsolatos új eredmények szerint, ez a kapcsolat olyan erős, hogy a környezeti tényezők visszahathatnak a genetikai állomány működésére is.

Ezt bizonyítja egy korábbi felfedezés is: egy komplex életmódváltozás befolyásolja a telomeráz aktivitást, aminek pozitív hatása van még daganatos és szívbetegségek esetében is. (origo)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!