Keresés
Close this search box.

Mi az akvapónia?

//

Gönczi Pétert a sajtóban mint agrárforradalmárt emlegetik. A világon még alig elterjedt akvapóniás rendszer hazai megvalósításával, egész éven át gazdaságosan ellátja családját organikus zöldséggel és hallal. Télen fűtő, nyáron hűtő ökorendszere egyszerűen és olcsón kivitelezhető, ráadásul még hóban, fagyban is működik!

A haltartályból érkező víz öntözi tehát a növények kavicságyát (pl. agyaggolyó, kavics, zúzott kő), melyben azok szépen növekednek, ráadásul megtisztítják, megszűrik a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz. Az akvapónia a nálunk melegebb éghajlatú területeken jelent meg, ahol téli működtetése sem jelent gondot.

Central European Aquaponic Jamboree – 2012

Gönczi Péter a hazai és külföldi érdeklődők számára 2012. június 15–17. között Debrecenben 3 napos elméleti és gyakorlati bemutatót, előadássorozatot, workshopot, tanácsadást tart, melynek alapján mindenki megalkothatja saját rendszerét.

További információ és jellentkezés: www.aquaponics.hu, info@aquaponics.hu, telefonszám: +36-30-7178-902

Nem volt egyszerű ugyanezt a mi éghajlati viszonyainkra adaptálni a napsugarak évszakonként változó beesési szögének, a napsütéses órák számának, a kinti hőmérsékletingadozásoknak és számos egyéb tényezőnek a figyelembe vételével. Hobbykertészünk, aki munkáját tekintve, online marketinggel foglalkozik, tavaly nyáron vágott neki a 22 négyzetméteres, télen magát fűtő, nyáron magát hűtő speciális üvegház megvalósításának, melynek csak a déli oldala van üvegből, a többi hőszigetelt. Nagyon fontosak az üvegház méretei és arányai, mivel az ettől való bármilyen eltérés a hőtechnikai tulajdonságokat módosíthatja.

Az üvegház temperálását, a napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordók biztosítják. Benn elhelyezésre került egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt lévő 30 centis kavicságyba és vissza. Szinte minden újrafelhasznált anyagból készült, így az elindulás nem jelentett nagy beruházást.

A debreceni akvapónia télen is kiválóan vizsgázott, fűtés nélkül hozta a megfelelő klímát, mind a halak, mind a növények számára. A rendszer garantáltan vegyszermentes, és kiváló minőségű paradicsommal, paprikával, hagymával, retekkel, salátával, káposztával fedezi a család zöldségszükségletét egész évben. Emellett fűszer- és gyógynövényeket is ad, és heti egy halétkezést biztosít.

A működtetési kiadások a szivattyú havi 3500 Ft-os áramdíját, illetve a haltáp megvásárlását foglalják magukba. A párolgás miatti vízveszteséget esővízzel pótolják. A pisztrángok Lillafüredről érkeztek, gyors növekedésük jelzi, hogy jól érzik magukat a rendszerben. A beruházás várhatóan 2-3 év alatt megtérül. Napi munkaigénye minimális, csupán a halak napi egyszeri pár perces etetése, hiszen gyomlálás, kapálás, locsolás nincs.

Ültetéskor a kavicságy tetejére szórják a magot, vagy a kavicsok közé bedugják a palántát, és ennyi.

A rendszer valójában nem újdonság, a természet találta ki. Ugyanez a folyamat működött a régi Magyarországon az ártéri fokgazdálkodásban, illetve például Kínában a ma is ráeresztik a pontyot az elárasztott rizsföldekre, hogy összeszedje a kártevőket, a hulladékot és az algákat, illetve hogy trágyázza a vizet, amitől jobban nő a rizs. E rendszer tehát természetes, emiatt tökéletes.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!