Keresés
Close this search box.

Itt a felfázási szezon!

//

Az ősz és a tél – az influenza mellett – a felfázások szezonja is. Szerencsére a hólyag- és húgyúti gyulladások viszonylag könnyen kezelhetők házilag.

A hólyaggyulladás a könnyedén, gyorsan kialakuló betegségek közé tartozik. A kórokozók 80%-ban az ún. E. coli baktériumok, melyek a saját bélrendszerből származnak. Az esetek többségében begyullad a hólyag nyálkahártyája, melynek legárulkodóbb jele a vizelés közben érzett fájdalom, de hólyagtájéki és alsótesti nyomás is jelentkezhet. Akut gyulladás esetében a fájdalom kiterjedhet egészen az ágyékig, sőt bizonyos esetekben a felső combig. A betegeket állandó vizelési inger kínozza.

A nők fogékonyabbak erre a betegségre. Anatómiai felépítésük miatt, lényegesen rövidebb a húgycsövük, így a testükbe behatoló kórokozók könnyebben eljutnak a hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában, szaporodásba kezdenek. Ha a baktériumok egészen a veséig eljutnak, az többnyire lázzal jár. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Antibiotikus kezelésre csak makacsabb esetekben lehet szükség. Első körben mindenképpen a természetes gyógymódok javasoltak. Ismert gyógynövény a tőzegáfonya, melynek magas tonin-koncentrációja gátolhatja a baktériumok megtelepedését a nyálkahártyán.

A probiotikumok segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, a C-vitamin pedig az immunrendszer erősítése mellett, nélkülözhetetlen a kötőszövetek épségének fenntartásához, mert nem engedi, hogy a gyulladás átterjedjen a nyálkahártyákon.

Használjuk hát őket bátran! Ha hajlamosak vagyunk a felfázásra, megelőzés céljából is fogyaszthatjuk őket.

(x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!