Keresés
Close this search box.

Az emésztőrendszer, máj és epe egészségének tényezői a hagyományos kínai orvoslás szemlélete alapján

//

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság közel 70%-a küzd valamilyen emésztőrendszeri problémával. Egy ősi kínai mondás szerint: ha a gyomor qi-jének energiája erős, az erős életenergiát jelent. Energiánk nagy részét szüleinktől örököljük, ám ez az öröklött energia 30 év felett csökken, tehát pótolnunk kell, a kérdés csak az, hogy hogyan?

A jó gyomorműködés a jó közérzet, jókedv, boldogság és egészséges élet feltétele. A TCM (hagyományos kínai orvoslás) szerint a gyomor meridián nem csupán egy szervre, hanem egy funkcionális területre hat, összekapcsolja a gyomor-, lép- és bélrendszert, koordinálja működésüket. A TCM elvein alapuló öt elem tanítása szerinti étkezés a szervezet ritmusához igazodó táplálkozási mód.

Általános étkezési szabályok:

A „szervóra” alapján a gyomor hatékony működése szempontjából kiemelten fontos a reggel 7-9 óra közötti időszak. Fontos a kiadós reggeli elfogyasztása, mely langyos, meleg, puha, folyékony és könnyű legyen: ez hozzájárul a gyomor karbantartásához, egészségéhez. Ne fogyasszunk kemény, nehezen emészthető, hideg, csípős ételeket! Az alkohol és a cigaretta különösen káros a gyomor egészségére. Segíti az emésztést a sárga színű ételek (pl. rizskása, kukoricadara-kása), valamint a pirított aromás növények (pl. pirított kenyér, pirított árpamagtea, pirított szezámmag, pirított galagonya gyümölcs-tea) fogyasztása.

Mindig tartsuk gyomrunkat meleg állapotban, soha ne lakjunk jól teljesen: kb. 70%-os jóllakottság az ideális. Étkezzünk naponta rendszeresen és lassan!

A máj olyan, mint egy nagy porszívó, amely akkor tud hatásosan működni, ha tiszta a porzsákja. Ellenkező esetben nem működik megfelelő hatásfokkal, a folyamatos erőlködés pedig károsítja, lelassítja a tisztítás folyamatát. A máj még viszonylag nagymértékű károsodás mellett is képes ellátni feladatát, de kevésbé tudja megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, így immunrendszerünk válasza nem megfelelő. Májunk egészségének védelmével tehát, szervezetünk normális működését segítjük elő.

A májnak a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van. A májban termelődnek a vérfehérjék, és ugyancsak a májsejtekben történik az epekiválasztás. A tartósítószerrel, túl sok zsírral, fehér liszttel, keményítővel, cukorral, sóval készülő ételek nehezítik a máj működését, lassítják az epe elfolyását. A helytelen táplálkozáson kívül a stresszes, rohanó életvitel, a rossz minőségű alvás, a túlzott alkohol- és gyógyszerfogyasztás, valamint a kevés mozgás ugyancsak rontják a májműködést.

A TCM szerint a máj meridián szintén nem egy szervre, hanem egy funkcionális területre hat. Összekapcsolja a máj-, epe-, hasnyálmirigy- és anyagcsere-rendszert, koordinálja működésüket.

A TCM az ember és a környezet harmonizációja, valamint a szervóra alapján este 10 órától hajnali 2 óráig tartó időszakot kiemelten fontosnak tekinti a máj és epe pihenése szempontjából. Fontos tehát ezt az időszakot ténylegesen pihenéssel, alvással tölteni. További segítség lehet zöld színű növények (pl. rucola, spenót, saláta) és zöld színű gyümölcsök fogyasztása. A TCM holisztikus szemlélete szerint, a jókedv, a boldogság ugyancsak segíti a máj meridián pangásának megszüntetését.

A szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását, a megfelelő májfunkció fenntartását segíti a máriatövis gyümölcse is (hatóanyaga a szilimarin), mely hozzájárul a májszövet és a májsejtek regenerálódásához.

A mungó bab Kínában régóta használt máj meridián koordináló gyógynövény.

Legyen Ön is minden nap boldog és egészséges! Kerülje a dühös, ideges állapotot, mert ilyenkor a máj meridián pangó qi-je gyakran okoz fejfájást, szédülést, illetve hosszú távon gyomor, hasnyálmirigy és lép-problémát.

Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvosi Egyesület

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!