Keresés
Close this search box.

Ayurvéda, összhangban mindennap a természettel

//

Az ájurvéda a világ legősibb egészségrendszere, mely az ősi indiai védikus civilizációból származik, és több mint 5000 éve alkalmazzák. A testi, lelki egyensúly visszaállításával foglalkozik, hiszen minden betegség oka a belső egyensúly elvesztése.

Filozófiája szerint az 5 természeti elem – föld, víz, tűz, levegő és éter – páronként összekapcsolódva 3 dinamikus erőt hoz létre, ezek az ún. dósák, melyek a természetben is működnek, és testünkben, szellemünkben is megtalálhatók.

A három dósa

Minden ember tartalmazza a 3 dósát, de ezek aránya egyénenként változó, ez meghatározza az egyedi testtípust. A www.maharishiajurveda.hu honlapon található tesztből mindenki megállapíthatja saját testtípusát.

VATA többlettel rendelkezők jellemzői: gyenge, vékony testalkat, száraz bőr, rossz memória, idegesség, intolerancia a stresszel szemben, megszakított alvás, rendszertelen étvágy, szorulás, irtózás a széltől és hidegtől.

PITTA többlettűek jellemzői: gyakori bőrirritáció, szürke haj és kopaszság, düh, ingerlékenység a stresszes szituációkban, nagy étvágy, irtózás a forrótól, melegtől.

KAPHA többlettel rendelkezők jellemzői: hízásra hajlamos testalkat, zsíros haj és bőr, tunyaság, hosszú alvás, lassú anyagcsere és emésztés, irtózás a hideg, nedves időtől.

A dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természet ritmusával (időjárás, évszakok, napszakok, életkor, napi rutin, étkezések stb.). A dósák egyensúlyban tartásához ajánlott: egyénre szabott egészséges étrend, rendszeres testmozgás, megfelelő étrendkiegészítők, aroma- és zeneterápia, légző- és meditációs gyakorlatok. E módszerek mély nyugalmat adnak és tudatosabbá teszik az embert belső egyensúlyának, egészségének fenntartásában.

Kora tavasszal a kapha növekszik, betegségei – a megfázás, köhögés, légcsőhurut – ilyenkor gyakoribbak. A gyermekkor a kapha ideje, ezért ők gyakran szenvednek e betegségekben.

A késő tavasz melege növeli a pitta dósa hevét, betegségei a hasmenés, bőrgyulladás, szemgyulladás, csalánkiütés ilyenkor gyakoribbak. A kamasz- és felnőttkor a pitta ideje, így e betegségek náluk gyakoribbak.

Dr. Tarsoly Julianna
gyermekgyógyász, háziorvos, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!