Keresés
Close this search box.

Csodaszer az elmének

//

Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek, sőt az elmének is valóságos csodaszer – gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Ne keressük a kifogásokat, hogy miért nem ma, hanem csak holnap kezdünk hozzá!

Lépjünk a cselekvés mezejére! Holnap, sőt a jövő héten is lesz bőven munkánk, a gyereknek is mindig lesz tanulnivalója és különórája, nem leszünk kevésbé fáradtak és stresszesek! Jó tudni: a feszültség és stressz ellen éppen a mozgás a legjobb gyógyszer. Nem szükséges profi sportolónak lennünk, hogy elinduljunk a fizikai aktivitás útján, de segíthet, ha megismerünk néhány fontos összefüggést a testmozgás jótékony hatásával kapcsolatban.

Endorfint pumpál
A fizikai aktivitás elősegíti azon agyi ingerület-átvivő anyagok a termelődését, melyek a jókedvért felelősek – ezek az endorfinok. Bár ezt a funkciót sokan összekapcsolják a futással, de számos más mozgásforma is eléri ezt a hatást.

Meditatív állapothoz vezet
Egy óra közepesen intenzív mozgás után – különösen, ha csoportosan végezzük – elfelejtjük a nap során felgyűlt problémákat, nehézségeket, és csak a testünk jelzéseire koncentrálunk. Ha a heti rutin részévé válik a testedzés, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat.

Javít a kedélyen
A rendszeres mozgás erősíti az önbizalmat, csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit. Ezen felül elősegíti az alvást – amelyet a stressz és a hangulatzavarok igencsak megnehezítenek. Ezek a hatások együttesen csökkentik a feszültséget és azt a rendkívül fontos érzést erősítik bennünk, hogy uraljuk a testünket, s ezzel együtt életünket.

Dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!