Keresés
Close this search box.

Szelénnel a jobb munkabírásért

//

A szelén fontosságát szervezetünkben elsősorban a daganat-megelőzés, a termékenység javítása, a szívbetegségek megelőzése és a pajzsmirigy megfelelő működése kapcsán hangsúlyozzák. Mit érezhetünk, ha szelénhiányunk van?

Az első tünetek a fáradékonyság, hízási hajlam és a csökkent nemi vágy. Kedves professzorom, Dr. Pap Lajos tanár úr mesélt olyan esetről, hogy egyetemünk intenzív osztályán súlyos szívproblémával fekvő beteg egyetlen szeléninjekció után, mintegy varázsütésre rendbe jött. A kutatások szerint Európa nagy részén – Magyarországon pedig különösen – szelénhiányosak a talajok, így a rajtuk termesztett élelmiszer alapanyagok is. A szelénpótlás Finnországban és Kínában is kormányzat által támogatott, törvényekkel biztosított népegészségügyi program.

Miért vagyunk fáradékonyak szelénhiány esetén? A pajzsmirigy által termelt hormonok – jód tartalmú tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) – szabályozzák, hogy testünk sejtjei milyen ütemben használják a rendelkezésükre álló energiakészletet. A T4 T3-má alakításához a szervezet szelén tartalmú enzimet használ. A nem megfelelő hormonszint jellemző tünete a súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. Súlyos hormon alultermelés esetén a jódadagolás önmagában hatástalan lehet, de a jód és szelén együttes alkalmazása jó eredményt hoz.

Akik korábban fáradékonyságról panaszkodtak, a szelénpótlás után energikusabbak lettek, jobban tudnak koncentrálni, jobban bírják a napi terheket. Volt, akinek az éjszakai alvása rendeződött, felébredés nélkül végig tudta aludni az éjszakát.

Kimutattuk, hogy a szelénpótlásban nagyon biztonságos és jó módszer az, ha a szervetlen szelén-sókat probiotikus baktériumokkal alakítjuk át, majd ebben a formában adjuk élelmiszerekhez. Az így előállított joghurt port használjuk szelénnel dúsított tejpor előállítására is, amit kínai luxusáruházak megrendelésére kezdtünk gyártatni.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!