Keresés
Close this search box.

Gyümölcsös lett a parkból!

//

Örökre megváltozott Greensburg (Kansas, USA) lakóinak élete 2007-ben, amikor egy tornádó a városka közel 90%-át lerombolta. Úgy döntöttek, az újjáépítés során – környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve – a romok helyére zöld várost emelnek.

Ma már szélerőművek biztosítják a város áramellátásának 100%-át, házaikat Dél felé tájolták, így sokat spórolnak a fűtésen és világításon. A házak energiaellátását napelemek is segítik. Légkondicionáló helyett az épületeket napellenzővel és fákkal árnyékolják.

A klímabarát döntésekhez azonban nem feltétlenül szükséges egy természeti katasztrófa, ezt bizonyítja néhány brit és dán település példája. A délnyugat-angliai Totnesben lakók teljes egészében önellátók lettek, így csökkentik „szén-dioxid-lábnyomukat”, így készülnek fel az olajkészletek kimerülése és a klímaváltozás okozta, várható gazdasági hatásokra. A Nagy-Britanniából indult kezdeményezésnek mára már világszerte sok követője akad.

Dániában, Samso szigete az egész világ számára példát mutat a megújuló energiaforrások kezelésében. 11 önkormányzati tulajdonú szélturbinával fedezik teljes áramszükségletüket, s a gazdák napelemek segítségével maguk is termelnek áramot. Ahová csak tehetik, biciklivel mennek, emellett biodízellel és árammal hajtott autókat használnak.

Todmorden, angol városka lakói a város összes zöldterületét közösségi éléskamrává alakítják át. Az iskolák és a város parkjaiba palántákat ültetnek, a városközpontba több száz gyümölcsfát telepítettek, sőt még a temetőkben is gyümölcs terem. A lakók ingyen juthatnak hozzá a város zöld területein termő gyümölcsökhöz és zöldségekhez. Céljuk, hogy 2018-ra a város teljesen önállóan termelje meg a maga számára a zöldséget, gyümölcsöt és a tojást.

Közeleg a tavasz, előttünk a példa, már csak követni kéne…

info magyar nyelven:
klimabarat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!