Keresés
Close this search box.

Télvégi aromaterápia

//

A téli időszak kalóriadús táplálékai az átlagosnál több salakot képeznek szervezetünkben, jobban leterhelték immunrendszerünket, ezért érdemes idejében elkezdenünk a méregtelenítést. Aromaterápiával kellemes körülmények között, és eredményesen hozhatjuk magunkat újra „formába”.

Télvégi aromaterápia

Kevesen tudják, hogy az aromák nem csak az anyagi test életfolyamataira hatnak, hanem befolyásolják érzelmeinket, gondolatainkat is, így – bármilyen furcsán hangzik – lelki világunk méregtelenítésére is alkalmasak. Mindenki kedve és vérmérséklete szerint választhat az aromaterápia alkalmazásának változatos módszerei közül: aromamasszázs, fürdő, borogatás, inhaláció, aromalámpában történő párologtatás. Ez utóbbi illatlámpák a szoba levegőjének fertőtlenítésére, frissítésére is kiválóan alkalmasak.

A téli, kora tavaszi időszak kedvez a meghűléses betegségeknek. Ezek megelőzése, avagy tüneteinek enyhítése érdekében készítsünk ízlésünknek megfelelően eukaliptusz, fenyő vagy fahéj aromás, izsópos, zsályás, kakukkfüves fürdőt, melybe a kiválasztott illóolajból 10 cseppet keverünk.

A betegségekre érzékeny szervezet, a legyengült immunrendszer erősítésére hatásos illóolaj keveréket készíthetünk az alábbi aromákból:

A felsorolt illóolajokat kevés tejjel vagy mézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a fürdőkád vizéhez, s legalább 20 percig fürdünk az aromás keverékben ellazulva. Az immunerősítő hatás mellett a fürdő kellemes, nyugodt alvást is biztosít.

Nátha és egyéb légzési panaszok esetén készítsünk inhaláló keveréket a következő recept szerint:

A keverékből tegyünk 6-7 cseppet 1 liter forró vízhez, majd fejünket letakarva, szemünket becsukva inhaláljunk. Hamarosan érezni fogjuk légzéskönnyítő hatását. (A keveréket gyermekeknél csak 7 éves kor fölött alkalmazzuk!)

Megfázás esetén még az ánizs, bazsalikom, erdei fenyő, izsóp, kakukkfű, narancs, rozmaring, rózsafa, szantálfa, teafa, szegfűszeg, kamilla és zsálya illóolajok, vagy az ezekből készült keverékek is jótékony hatásúak.

Fertőtlenítő hatású légfrissítőként, párologtatáshoz az alábbi keveréket alkalmazzuk:

A felsoroltakat választásunk szerint kakukkfű és kajeput olajjal is kiegészíthetjük.

Köhögéscsillapító illóolaj keverékként 1-1 csepp teafa-, erdei fenyő-, levendula-, cédrus- és kajeput-olajat tegyünk 1 liter forró vízben, majd 5-10 percig inhaláljunk vele.

Belsőleg bánjunk óvatosan az illóolajokkal, mert sok embernél allergiát és egyéb negatív tüneteket idézhet elő. A legbiztonságosabb a levendula-olaj, melyből napi 3-4 cseppet fogyaszthatunk mézzel vagy gyógynövényteába keverve. Hatása: jó görcsoldó, kiváló erjedésgátló, puffadást szüntető, emésztést javító. Inhalátum formájában pedig véd a köhögés, légúti hurutok, asztmás rohamok ellen.

Ha kedvet érzünk az aroma masszázshoz, házilag is elkészíthetjük saját jó minőségű masszázs olajunkat: 50 ml vivőolajhoz (mandula- vagy avokádó-olaj + 10% kukoricacsíra-olaj) cseppentsünk:

Használjunk eredeti, természetes aromákat! Az elkészült kellemes illatú keveréket masszírozzuk be a bőrbe.

Más egészségügyi problémák aromaterápiás kezelési lehetőségeiről kérjük ki orvosunk, vagy aromaterápiában jártas szakember véleményét.

Gillich István, természetgyógyász
Tel.: 06-1/2136-225

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!