Keresés
Close this search box.

Maharishi Ajurvéda az egészséges emésztésért

//

Egészségünk és jó közérzetünk szempontjából, emésztésünk működése meghatározó. Ehhez az AGNI (emésztés tüze) egyensúlya szükséges, melyet a Nap járása jelentősen befolyásol.

Maharishi Ajurvéda
az egészséges emésztésért

Az étel minőségén túl, nagyon fontos, hogy mikor és hogyan eszünk. Gyakran a túl kései étkezés az elégtelen emésztés oka, ami zavarhatja az alvást is. 22 óra után a szervezet átáll arra, hogy elégesse a nap során felhalmozódó salakanyagokat és beépítse a felszívódott tápanyagokat. Az étkezés ilyenkor azonnal méreganyagok felhalmozódását eredményezi, így másnap reggel fáradtan, energiahiányosan ébredünk. Este 8 óra után már csak könnyű ételt fogyaszthatunk.

Az emésztést szabályzó AGNI déli 12-2 óra között a legerősebb, amikor a Nap az égbolton delel. Az AGNI közvetlenül kötődik a Naphoz, a déli időszakban teljes erejével dolgozik, így ez a legjobb alkalom a kiadós és élvezetes étkezésre. Ám, amint lemegy a nap, lenyugszik az AGNI is.

Az ajuvéda ajánlja a hideg italok kerülését étkezéskor, és általában a jéghideg ételek és italok mellőzését, ezek ugyanis kioltják az AGNI tüzét. Ha meleg, főtt étellel együtt fogyasztunk hideg italt, gyomorpanaszok, puffadás és rossz közérzet jelentkezhet. Italainkhoz tehát ne tegyünk jeget! Fogyasszunk gyümölcslevet, szobahőmérsékletű folyadékot.

E szabályok betartása önmagában jelentős javulást hozhat. Hamar észrevesszük, hogy étkezések közben és után is, sokkal jobban érezzük magunkat.

Ha mégis hideg italra van szükségünk – például a pitta egészséges egyensúlyának helyreállításához –, fogyasszuk azt a főétkezések között. Ebben az esetben legkedvezőbbek az enyhén hűs italok, ilyenek az ajurvéda szerint, a rózsaszirmot tartalmazó hűsítő italok, mint például a Pitta tea.

A Maharishi Ájurvéda kifejezetten ajánlja az emésztés javításához az amalakit tartalmazó gyógynövény készítményeket, például a Triphala tablettát.

Dr. Tarsoly Julianna
gyermekgyógyász, háziorvos, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!