Keresés
Close this search box.

Légy egészséges, használd a mudrákat!

//

A mudra szanszkrit szó, jelentése: pecsét, amely örömöt okoz. A mudrák segítségével pozitívan befolyásolhatjuk gondolatainkat, érzéseinket, öngyógyító erőnket.

Légy egészséges,
használd a mudrákat!

Sokszor hallottam Nagyanyámtól: „Fiam, mindig a legegyszerűbb a legnagyszerűbb”. Életem során gyakran eszembe jutott ez a mondat, de igazán csak akkor értettem meg, amikor megismerkedtem az ujjtartásokkal (mudrákkal).

A könyvesboltban a zsúfolt polcon akadt meg a szemem a Mudrák könyvén. Belelapoztam és különös zsongás fogott el. Hű, milyen egyszerű, csak egymáshoz érintem az ujjaimat, és máris beindul a szervezet öngyógyítása. A könyvet megvettem és megtanultam, hogy minél több emberrel megismertethessem. Akiknek azóta beszéltem róla, megtanulták, és rendszeresen végzik.

Ezek az ujjtartások bárhol, bármikor végezhetők, amikor szabad a kezünk. Ragyogóan működik séta közben, tévénézéskor, vagy ha buszra várunk. Természetesen legjobb halk zene mellett ülve vagy fekve, kényelmes pozícióban. Az érintések mindig finomak, fizikai erőt nem igényelnek. Jó, ha gyakorlás közben lassan, ritmusosan mélyeket lélegzünk, közben tartsunk egyre hosszabb légzésszüneteket a ki- és belégzés között. Mindig csak annyi ujjtartást tanuljunk meg, amit tudunk gyakorolni, egyszerre csak 2-3 félét. A könyvben leírtak és a rajzok alapján a gyakorlatok könnyen elsajátíthatók. Ha nagyobb a baj, végezzük naponta többször. A mudrákat olyan hétköznapi problémák esetén is használhatjuk, mint idegesség, fájdalom, alvászavar, feledékenység, gyenge immunrendszer, és még sok egyéb betegségnél is – kisegítő terápiaként.

Miért és hogyan működnek a mudrák? Testünket energiapályák (meridiánok) hálózzák be. A szervezet azonnal jelez, ha valahol elakadás vagy torlódás van, s az energiák nem tudnak szabadon áramolni. E pályák nagy része a kézen kezdődik vagy végződik, és – mint a talpon –, a kézen is megtalálhatók a testi kivetülések. A megfelelő ujjak összeérintésével egy idő után az akadály megszűnik, javul az energiaáramlás. A gyakorlatokat addig végezzük, míg el nem érjük a kívánt hatást.

Természetesen, Nagyanyám mindezt nem tudta, de az ősi ösztön működött. Sokszor tette össze a kezét, nem csak imádkozáskor. Tornáztatta, masszírozta az ujjait. 93 éves korában szép csendesen elaludt. Semmilyen gyógyszert nem szedett. Mindenben követte a természet tövényeit: korán kelt, hamar lefeküdt, bőségesen reggelizett, délben főtt ételt evett, este könnyű vacsorát, 6 óra után már semmit.

Alaposan megrágta az ételt, közben nem beszélt. Tétlenül ülni soha nem láttam. Minden érdekelte, elégedett volt, este-reggel imádkozott. Az ima ujjtartása is egy mudra, nem is akármilyen. Segít a szomorúság és veszteség leküzdésében, és hogy újra megnyíljunk az életnek. Először a szív elé tartjuk összekulcsolt kezünket, majd lazán leengedjük az ölünkbe.

A mudrákkal az első nagy élményem emlékezetes. Szólt a fodrásznőm, szedjek valamit, mert hullik a hajam. Azonnal elkezdtem a mudrát. Két hét múlva megkérdezte: Áruld el, mit szedsz? – Semmit – mosolyogtam. – Lehetetlen, hiszen sok-sok apró új hajad van! – Később megajándékoztam egy Mudra könyvvel, azóta rendszeresen használja jó eredménnyel.

Hajerősítés: jobb kéz hüvelykujját tegyük a kisujj tövéhez, bal kéz hüvelykujját pedig a mutatóujj tövéhez. Naponta 3x végezzük, „étkezés előtt vagy után”. Így biztos senki nem felejti el.

Méregtelenítés: mindkét kezünkön tegyük a hüvelykujjat a gyűrűsujj tövéhez – napi 7 alkalommal 10 percig.

Immunerősítés: jobb kézen a hüvelyk és gyűrűsujjbegyet érintsük egymáshoz, és tegyük a mutatóujjat a hüvelykujjra (a köröm alá), napi 6×3 percig, de ne egymás után!

Stresszoldás: a jobb kézen a hüvelyk-, a középső-, és a kisujjbegyet érintsük össze. Bal kézen a kisujj körömrészére helyezzük az első hüvelykujjpercet – napi 3x, szükség esetén többször.

Ha nem rohannánk, nem stresszelnénk feleslegesen – hiszen amit nem tudunk megoldani, azért kár idegeskedni, amit meg tudunk, azért pláne –, akkor egyszerűbb lenne életünk, elégedettebbek, boldogabbak lennénk.

Dr. Csikai Erzsébet
orvos-természetgyógyász (Debrecen)
Konzultáció, bejelentkezés: 06/30-945-2652

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!