Keresés
Close this search box.

Prosztatagondok? Változtasson az életmódján!

//

A férfiak általában ötvenes éveikben tapasztalnak először némi változást a vizeletürítés terén, ami összefüggésben lehet a prosztatájukban zajló változásokkal. Évenkénti prosztata-szűréssel és bizonyos életmódbeli változtatásokkal, nagy eséllyel megelőzhetők, illetve javíthatók is a már kialakult elváltozások.

Prosztatagondok?
Változtasson az életmódján!

Ötven éves kor felett egyre több férfi tapasztal gyakoribb, sürgető vizelési ingert, éjszaka is többször ki kell mennie, esetleg vizeletürítési nehézség, vizeletelakadás, szakaszossá váló vizelés és utócsepegés is jelentkezhet. A prosztata akut gyulladása ennél fiatalabb korban is előfordulhat, ami lázzal, hidegrázással, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalommal is járhat. A krónikus panaszok tünetei nem ennyire szélsőségesek, de hosszú távon a prosztata daganatos elváltozásaihoz is vezethetnek.

Ritkán esik szó arról, hogy e betegség kialakulásában milyen fontos szerepe van az életmódnak, illetve a vitaminok, ásványi anyagok esetleges hiányának.

Tudjuk például, hogy a D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás, az autoimmun betegségek, az inzulinfüggő cukorbetegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás, a policisztás ovárium szindróma, a terméketlenség kialakulásában, sőt a daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kialakulásában is. A Clinical Cancer Research című szaklapban publikált tanulmány szerint az alacsony D-vitaminszint előre jelezheti az agresszív prosztatarák megnövekedett rizikóját.

Minél alacsonyabb a D-vitaminszint, annál magasabb a kockázat. Éppen ezért a szűrővizsgálat részeként érdemes vérvétellel a D-vitaminszintet is ellenőrizni.

Életmódunknak számos olyan eleme van, amelyek akarattal befolyásolhatók, és pozitívan hatnak vissza az egészségre. A megelőzésben fontos szerepet játszik a monogám párkapcsolat, a prosztata rendszeres kiürítése, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású.

A megelőzés szempontjából fontos tényező a rendszeres testmozgás és az étrendbeli tudatosság is. Ez utóbbi magában foglalja az alkohol – főként a tömény szeszek – kerülését, a csípős ételek mérséklését, a telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak – például tökmag – és tengeri hal formájában. Közismert a kisvirágú füzike teájának jótékony hatása is.

50 év felett a prosztata-megnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti urológiai szűréssel és a szükséges kezelésekkel azonban megelőzhető a folyamatok romlása. A prosztatarák a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, és gyakorisága tovább nőtt az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor jó hír, hogy egyre kevesebben halnak bele a betegségbe, ugyanis korán felismerve jó eséllyel gyógyítható. Mitől függnek az esélyek?

A Harvard School of Public Health tanulmánya szerint a prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak jóval kisebb esélyük van a végzetes kimenetelre, mint például szívbetegségek esetén. A kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben.

Csak az Egyesült Államokban több millió férfi él prosztatarákkal, a kutatók pedig remélik, hogy az eredményeik még erősebben fogják sarkallni őket, hogy váltsanak egészségesebb életvitelre. Ez ugyanis nemcsak magának a betegségnek javítja a gyógyulási kilátásait, de az élet hosszát és minőségét is pozitívan befolyásolja.

A szakemberek szerint mind a megelőzésben, mind az időben elkezdett kezelésben döntő szerepe van a korai felismerést segítő ún. PSA (prosztata-specifikus antigén) tesztnek, amely könnyen, gyorsan elérhető, és lehetővé teszi a korai diagnózis felállítását.

A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei, így a tapintásos vizsgálat is. Ilyenkor síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakteriológiailag elemezzük, esetleges, gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat.

Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos még az ultrahang vizsgálat is, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől részlet-gazdagon láthatóvá válik a prosztata állománya, annak mérete, szerkezete és környezete is tanulmányozható. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármilyen eltérés esetén további kivizsgálásoknak is következniük kell.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, bármely életkorban szükséges lehet a kivizsgálás. Emlékeztetőül, a jellegzetes tünetek a következők:

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!