Keresés
Close this search box.

A pandémia idején se hagyja figyelmen kívül tüneteit!

//

A Magyar Rákellenes Liga figyelemfelhívását adjuk közre érintett olvasóink számára, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány idején – a számukra kiemelten fontos vírusvédelmi intézkedések mellett – ne szorítsák háttérbe állapotuk nyomon követését, a szükséges kezeléseket, illetve megelőzésként az alábbi 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést.

A pandémia idején se hagyja figyelmen kívül tüneteit!

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk saját egészségünkért!

Így ismerheti fel

A komolyabb daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzése, illetve korai stádiumban való felismerése érdekében a következő 8 figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk.

Ha ezen tünetek közül bármelyiket 2 hétnél hosszabb ideig észleli magán vagy családtagján, azonnal forduljon orvoshoz!

Emellett csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, ha:

A pandémiás helyzetben érthetően, a COVID-19 tüneteinek figyelése mindenki számára az elsődleges, és sajnos ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni.

A daganatos betegek két okból is veszélyeztetettebbek, mint az átlagos populáció. Az egyik ok maga a daganat jelenléte, a másik pedig a daganat ellen adott kezelések. A daganatok egyes típusai közvetlen hatást gyakorolnak az immunrendszer különféle sejtjeinek működésére: ebbe a csoportba tartoznak a Hodgkin- és non-Hodgkin-limfómák, a mieloma multiplex, valamint a leukémiák azon típusai, amelyek az immunrendszer sejtjeiből indulnak ki.

A bőrt vagy a nyálkahártyát érintő daganatok károsíthatják a szervezet elsődleges védelmi vonalait, a kórokozók így könnyebben bejuthatnak a sejtekbe vagy a véráramba.

A sugár- és kemoterápiás kezelések alatt és után nagy eséllyel gyengül le az immunrendszer, mivel az immunvédekezésben alapvető szerepet játszó fehérvérsejtek csökkenését válthatják ki, ami növeli a fertőzések esélyét. Bár e kezelések ronthatják az immunrendszer működését, a beteg állapotának függvényében gyakran nem nélkülözhetők és sok esetben nem halaszthatók, így a vírusvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos!

Csakúgy, mint a koronavírus-járvány első hulláma idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott szakmai ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben is az onkológiai szakellátás prioritása: a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is folyik a kijelölt intézményekben.

A kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, és biztonságosan végzik a betegek ellátását.

Forrás: Magyar Rákellenes Liga – rakliga.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!