Keresés
Close this search box.

Egészségvédő ételeink

//

A természetes állapotú, élő, friss élelmiszerek tele vannak egészségünket őrző, gyógyító hatású anyagokkal, melyek érintetlenül sokkal hatékonyabbak, mint feldolgozva. Lássuk a teljesség igénye nélkül, melyek ezek a „bioaktív” anyagok!

Szívesen fogyaszt füstölt vagy sózott szalonnát? Sózáskor és füstöléskor nitrátok keletkeznek, melyek az emberi szervezetben rákkeltő nitrózaminokká alakulnak. A füstölt és sózott ételek előidézte veszélyt azonban csökkenthetjük, sőt talán meg is szüntethetjük, ha elegendő mennyiségű paradicsomot és paprikát eszünk hozzá, vagy az étkezések között gyümölcsöt fogyasztunk.

A paprikában fenolsav, a paradicsomban és egyes gyümölcsökben, például a dinnyében pedig likopén, F-kumarin és klorogén található. Ezek olyan vegyületek – részben növényi színezőanyagok –, melyek csökkentik a nitrózaminok képződését.

Napi táplálkozásunkban – és a természetes termékekben – a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok, melyek védik egészségünket és természetes gyógyszerként hatnak. A táplálkozástudomány egyre több bioaktív anyagot fedez fel. Túlnyomórészt színező- és illatanyagokról van szó – egy részüket bio-flavonoidoknak is nevezik –, de növényi hormonanyagok is tartoznak ide.

Íme néhány példa, mely segít, hogy egészségünket a napi táplálkozás útján is támogathassuk.

Miben mit találhat?
  • A banánban triptofán nevű anyag van, mely segít legyőzni a stresszt, izgalmak, különleges helyzetek esetén is nyugalmat biztosít.
  • A nyers zöldsalátákban klorofill (zöld színezőanyag) található, mely tisztítja és regenerálja sejtjeit, csökkenti a magas vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.
  • A tejben és a zabban növényi hormon (endorfin) van, mely fájdalomcsökkentő hatású.
  • Valamennyi teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálható a szaponin, mely erősíti az immunrendszert.
  • A fokhagymában levő enzim lebontja a szervezetben a mérgeket és semlegesíti őket. Ezenkívül rendelkezik bizonyos rák elleni védőhatással is.
  • A szőlőben és a retekben ferulasav található, mely védi az epét, elősegíti az epe ürülését. Valószínűleg ez a magyarázata, hogy például Bajorországban és Dél-Tirolban, ahol sok retket és szőlőt fogyasztanak, csak nagyon ritkán fordul elő epebetegség.
  • Az ún. karotinoidok, melyek nemcsak a sárgarépában, hanem például a spenótban is megtalálhatók, védik a szívet a környezeti mérgektől, és őrzik szemünk egészségét.
  • A citrusfélék olajában – narancs, mandarin, grépfrút – metilált flavonoidok találhatók. Ezek legyőzik a baktériumokat és vírusokat, különösen azokat, melyek megfázás esetén lépnek fel. Jelentős szerepük van a sejtvédelemben is, vagyis csökkentik a daganatos elfajulást.
  • A káposztafélékben, a salátában és a spenótban lévő luteinméregteleníti a gyomrot és a beleket.
  • Táplálékunkban vannak olyan anyagok, melyek csökkenteni tudják a magas koleszterinszintet. Ezek a fitoszterinek, melyeket a napraforgómagban, a szezámmagban, a fokhagymában, valamint az olívaolajban és a friss petrezselyemben találhatunk meg.
  • Ételeink egyes összetevői erősítik sejtjeinket, és segítenek abban, hogy a rákos megbetegedések esélye minimálisra csökkenjen. A vörös szőlőben és a szójababban is találhatók ilyen rákellenes anyagok. A brokkoliban lévő szulfarofaim véd a környezeti gázoktól, valamint a gyomor- és bélráktól, a zöld tea hatóanyaga pedig erősíti a szívet, a vérkeringést, csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét.
  • A grépfrútról érdemes külön is kiemelni, hogy a magjából sajtolt olaj az egyik legerélyesebb természetes antibiotikum. Hatását a benne nagy mennyiségben előforduló bioflavonoidoknak, glikozidoknak és C-vitaminnak köszönheti.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
T.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!