Keresés
Close this search box.

Kender vagy kannabisz?

//

A kender az egyik legősibb termesztett növény, már az újkőkorszakban is ismert volt. Hazánkban kb. 9 ezer éve termesztik főként rostjáért és magjáért. A rostokból fonalat, abból vásznat készítettek (kannavász), ennek „görögösített” szkíta nevéből származik a kannabisz név, mely Hérodotoszhoz köthető.

A kendermagból napjainkban is értékes, kiemelkedőenmagas esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmú étolajat sajtolnak, melyet kozmetikai célokra is használnak. A kenderolaj és a magvak több mint 80%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A kendermagliszt pedig a reformkonyha fontos eleme.

A Cannabis nemzetség közel 200 fajából a Cannabis Sativa L. növényfajba tartozik a világszerte termesztett ipari kender és a pszichoaktív anyagokat nagyobb mennyiségben tartalmazó, a köz- és szaknyelven kannabisz – marihuána – néven ismert fajta. Utóbbinak főként a magas THC (tetrahidrokannabidiol) tartalmú szárított, nőnemű virágzatát használják.

A kannabinoidok alkalmazása az orvostudomány területén azért figyelemre méltó, mert az egyes hatóanyagok a szervezet speciális receptorait célozzák meg, és azokon keresztül hathatnak. Így a kender másik jól ismert hatóanyagának, a CBD-nek (kannabidiol) nincs pszichoaktív hatása, teljesen más receptorokra hat, például az adenozinra és a szerotoninra.

Az élelmezései céllal termesztett kender tehát nem okoz pszichoaktív hatást. Hazánkban a megengedett THC-tartalom 0,2%, efölött már nem ipari kenderről, hanem pszichoaktív hatás miatt termesztett kannabiszról beszélünk.

Forrás: Saint Charles Apothecary, saint-charles.eu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!