Keresés
Close this search box.

Mi csípett meg?

//

A nyári kirándulások, táborozások során óhatatlanul szaporodik a különféle csípések száma. A legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt vagy elfertőződött csípések okozzák. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Lehetek allergiás a csípésre? – A rovarok (szúnyog, hangya, poloska stb.) nyálában olyan enzimek találhatók, melyek szövetkárosító hatásúak. Emiatt a rovarok szúrása vagy harapása helyén kiterjedt duzzanat, esetleg hólyagcsák vagy bevérzés is keletkezhet, de allergiás reakció ilyen esetekben igen ritka.

Szúnyog vagy légy? – Szúnyogcsípés után pár perccel a bőrön viszkető csalángöb keletkezik, melyből a túlérzékenyeknél akár 3-5 cm-es vörös udvar is kialakulhat, középen bevérzéses tünetekkel. Az ún. „púpos szúnyogok” valójában apró fekete legyek, melyek főleg vízpartokon tömegesen rajzanak. Csípésük valójában marás vagy harapás, a helyükön pedig kicsiny, bevérzett fekélyek maradhatnak. A szúnyogok és legyek harapása helyi reakciót okoz, általános rosszullét nem alakul ki.

Pók? – Mivel „hangtalanul” közlekedik, nehezen észrevehető, gyakran csak a csípés nyoma mutatja, hogy a közelünkben járt. A csípés helye gyakran feldagad vagy lila folt marad utána, viszketés csak jóval később jelentkezik. Előfordul, hogy a közelben lévő ízület is megdagad. A tünetek 2-3 napig inkább erősödnek, csak ezután csökken a duzzanat.

Megelőzés – Zárt helyiségben jó szolgálatot tesz a szúnyogháló, szabadban illóolaj-keverékek (eukaliptusz, levendula), valamint a bőrön használható, szintén illóolajokat tartalmazó rovarriasztó spray-k hatékonyan távol tartják a szúnyogokat, kullancsokat. Túrázáshoz, vízparti kiránduláshoz jól szellőző, egész testet fedő, de zárt védőruházat viselése javasolt.

Orvosi segítség – Ha tenyérnyinél nagyobb bőrpír, duzzanat alakul ki, és hólyagok vagy apró kiütések jelennek meg, vagy az ízületek is érintettek, érdemes orvoshoz fordulni. Ha a csípés helye a vakarózás miatt baktériumokkal felülfertőződik, esetleg láz jelentkezik, az orvos szteroidtartalmú krémet és antihisztamin-tablettát írhat fel. A kalcium ebben az esetben sem segít!

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász-allergológus szakorvos, klinikai immunológus
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!