Keresés
Close this search box.

Lehet cukormentes a karácsony?

//

Mivel senki nem szeret koplalni az ünnepek alatt, és – bármilyen fogadalmunk ellenére – nem is fogunk ellenállni például a süteményeknek, ne arra koncentráljunk, hogy mit NEM fogunk enni! Inkább arra, MIVEL tudjuk helyettesíteni a problémás összetevőket, hogy IR vagy diabétesz esetén se kelljen kimaradnunk a finomságokból!

A hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült ételek helyettesítésére ma már számtalan alternatíva kínálkozik. E két alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd 1-2 óra elteltével az érték túl alacsony lehet. Ezért tör rá ekkor az érintettekre kisebb-nagyobb falásroham, mert szervezetük éhezni kezd. Amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát (IR), később pedig cukorbetegséget eredményezve.

A cél tehát, hogy többségében olyan ételeket fogyasszunk, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulin szükséges ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

Helyettesítsünk!

A cukrot tehát valamilyen alacsony glikémiás indexű (GI) alternatívával helyettesítenünk kell. Erre ma már számos termék áll rendelkezésre, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhatunk természetes cukorpótlót – mint a xilit, eritrit vagy stevia –, esetleg az olcsóbb árfekvésű, mesterséges édesítőszerek közül is.

Vigyázzunk a fruktózzal!

Sokan nem maguk készítik el a karácsonyi süteményeket, hanem a boltban vásárolják azokat. Ilyen esetben pontosan nézzük meg, mit tartalmaz az adott termék, mert még a diabetikus édességek egy része is fruktózzal (gyümölcscukorral) készül, ami nem megfelelő cukorbetegeknek, hiszen felszívódó cukrot tartalmaz. Ráadásul sok termék fehér lisztből készül.

Mint tudjuk, a fehér liszt szintén könnyen felszívódó szénhidrát, melyet javasolt helyettesíteni valamilyen teljes kiőrlésű liszttel, például zabpehelyliszttel vagy különlegesebb kókusz-, esetleg gesztenyeliszttel. Ezek magasabb rosttartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.

Plusz kalóriák

A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, ami nagy szerepet játszik a betegség s a szövődmények kialakulásában.

Éppen ezért fontos, hogy a szénhidrátok számolásán túl odafigyeljenek a plusz kalóriákra is.

Válasszon jó(l) köretet!

Sok családnál a köretet csak a krumpli és a rizs alkotja. Diabétesz esetén érdemes a magasabb rosttartalmú, lassúbb felszívódású bulgurt, kuszkuszt, kölest és barna rizst, illetve a párolt zöldségeket és salátákat előnyben részesítenünk.

Hipoglikémia

A hipoglikémia a hirtelen lezuhanó vércukorszint mellett zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár. Elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, de előfordul a gyógyszert szedőknél is.

Gyakran maga az ünnepi stressz, az év végi rohanás miatti rendszertelen étkezés, esetleg az alkoholos italok is kiválthatják. Érdemes ezért betartani néhány fontos szabályt:

  • Üres gyomorra ne igyon alkoholt!
  • Lehetőleg igyon étkezés közben!
  • Kalkuláljon az italok szénhidrát- és energiatartalmával is!
  • Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszertborokat!

Mivel koccintsunk?

Egy-két deci jó minőségű száraz vörösborral vagy pezsgővel a cukorbetegek is bátran koccinthatnak. Mindig ügyeljen arra, hogy az alkoholtartalmú ital mellé fogyasszon pár falat ételt is!

És még egy jó tanács: alkoholos ital fogyasztása előtt ellenőrizze a vércukorszintjét! Az önellenőrzés, illetve a mértékletesség az ünnepi készülődés és az ünnepi időszak folyamán sem nélkülözhető a jó közérzet és a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartása érdekében.

Szabó Lucia–Szarka Dorottya
dietetikusok
CukorbetegKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!