Keresés
Close this search box.

Depresszió: beszéljünk róla!

//

A WHO magyarországi irodája, valamint a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi közös állásfoglalása szerint a depresszió mentális betegség, mely kezelhető, gyakran megelőzhető, ám kezelés nélkül végzetessé válhat. Hazánkban a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés 3. leggyakoribb oka. 2015-ben első helyen állt a betegségben eltöltött életévek rangsorában.

A világon több mint 300 millió ember szenved depresszióban, Európában több mint 40 millió, Magyarországon pedig közel félmillió ember betegszik meg élete során a depresszió valamelyik formájában. Valamennyien szenvedhetünk depresszióban – legalább minden 4. nő és minden 8. férfi élete során megtapasztalja ezt – így a megelőzés és hatékonyabb kezelés a jelen és a jövő generációk érdeke.

Kiemeltebb figyelmet érdemlő, magasabb rizikóval rendelkező csoportok többek között a következők: stresszes munkahelyen dolgozók; nők a szülés körüli időszakban; csökkent családi támogatással és szociális háttérrel rendelkező gyerekek; krónikus és szomatikus betegségben szenvedők; azok a gondozók, akik családtagjaikat erőn felül gondozzák; szenvedélybetegségben szenvedők; idősek.

A testi betegségben szenvedők valójában 3-6-szor gyakrabban betegszenek meg a depresszió valamely formájában, amely ráadásul megnyújtja a gyógyulási időt és rontja a kezelési kilátásokat.

Hazánkban évente 1.800-1.900 honfitársunk követ el befejezett öngyilkosságot, aminek fő okozója a gyakran kezeletlen depresszió. Ez a szám Európai viszonylatban magasnak tekinthető!

A WHO felmérése szerint a gyakori mentális betegségek aránya elsősorban a kis- és közepes bevételű országokban növekszik.

Annak ellenére, hogy a depresszió gyógyítható betegség, a világon a depresszióban szenvedők fele semmiféle kezelést nem kap, pedig a megfelelő kezelésre már számos hatékony módszert ismerünk: pszichoterápiás eljárások, gyógyszeres kezelés, fizikai aktivitás, valamint biológiai terápiák. Segítsük tehát egymást, segítsük az érintettek gyógyulását!

Források:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!