Keresés
Close this search box.

Ne adja fel a reményt!

//

A daganatos betegség ma is a rettegett diagnózisok közé tartozik, mert az orvostudomány folyamatos fejlődése ellenére sincs a mai napig igazán egyértelmű és biztos módszer kivédésére és kezelésére. Bizonyos kiegészítő módszerek jelentősen megkönnyíthetik az érintettek terápiáját, és képesek csökkenteni a szokásos klinikai kezelések mellékhatásait.

Ne adja fel a reményt!

A biológiai daganatkezelés módszerei

A biológiai daganatkezelés célja az immunrendszer erősítése, az anyagcsere tehermentesítése és a testi-lelki vitalitás fokozása. A kezelés során orvos és betege szoros együttműködésben küzd az életben maradásért: a beteg és hozzátartozói aktív részesei a kezelésnek. A terápia rendkívül szerteágazó, az élet minden területére kiterjed – vagyis nemcsak a táplálkozást kell megváltoztatni, hanem az egész életvitelt, az élethez való hozzáállást és az addigi életszemléletet is.

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Közismert tény, hogy a szabad gyökök sejtkárosító, daganatképződést elősegítő hatásúak. Ezek nagy számban keletkeznek például a citosztatikus kezelések és a besugárzás során, de sok van belőlük a füstölt, hővel kezelt és kemikáliákat tartalmazó élelmiszerekben is.

Egyes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok azonban képesek ezt a nem kívánatos hatást csökkenteni. Ezért a klasszikus klinikai kezelések mellékhatásainak csökkentésére feltétlenül javasolt az alkalmazásuk Ilyen gyökfogó hatása van az A-, C- és E-vitaminnak, a cinknek, a szelénnek, de a többi vitamin is hatásos kiegészítője a kezelésnek.

Figyelem! Óvatosnak kell lenni a folsavval és a B12-vitaminnal, mert ezek nagy valószínűséggel elősegítik a daganatok növekedését. A vitaminok folyamatos fogyasztását nem javasoljuk, ugyanis a szervezet hozzászokhat, és elhagyásukkor relatív vitaminhiányos állapot alakul ki.

Vitamininfúziók, injekciók

A daganatokkal küzdők szervezete legtöbbször masszív hiánytünetekkel küzd, egyrészt mert az alkalmazott klinikai módszerek mellékhatásai miatt (hányinger, hányás, hasmenés, májkárosodás, csontvelő-károsodás…) nem kerülnek be vagy hamarabb kiürülnek a létfontosságú vitaminok, ásványok, aminosavak, másrészt mert a szervezet is többet elhasznál. Ilyen esetben sokat segíthet a beteg regenerálódásában és a hagyományos kezelések tolerálásában, ha a beteg a szükséges hatóanyagokat, immunerősítő és májvédő szerek jó részét vénásan kapja meg. Azt, hogy kinek mire van szüksége és milyen mennyiségben, mindig a beteg aktuális állapota és a leletei, az éppen folyó kezelések szabják meg.

Oxigénterápia

A daganatsejtek oxigénhiányos közegben jobban növekednek, mint a jó vérellátású és oxigéndús környezetben. Az oxigénterápia azonban nemcsak a szövetek oxigénellátását javítja, hanem elősegíti a szövetekben a szabadgyökfogó enzimek (glutation, SOD, peroxidázok stb.) termelését is. Így egyéb kezelésekkel kombináltan alkalmazva hatásos módszer a mellékhatások kivédésére és az immunrendszer erősítésére.

Két eljárás hozzáférhető hazánkban:

– Ardenne-féle többlépcsős oxigénterápia – ennek során nagy dózisú vitaminterápia mellett biciklizés közben oxigént lélegzik be a páciens hetente 5 alkalommal (egy kúra során 15-20-szor).

– Hematogén oxidációs kezelés – ekkor kb. egy deciliternyi vért vesznek vénából, amit oxigénnel történő dúsítás után ultraviola-C fénnyel besugároznak, és ismét visszajuttatnak a vénába.

Sajátvér-terápia

Az egyik legkevesebb mellékhatással rendelkező, igen egyszerű és hatékony immunstimuláló módszer. Serkenti a fehérvérsejtek és az immunológiai alkotók termelődését, erősíti és meggyorsítja a vérkép rendeződését kemoterápia után.

Enzimterápia

Elsősorban növényi és friss állati enzimfehérjéket tartalmaznak a készítmények. Az általános anyagcsere javítására, a daganatsejtek felismerhetőségének fokozására és az áttétképződés csökkentésére szolgálnak. Különösen jó módszer a hasi és melldaganatok, illetve a leukémiák kezelésére.

Csecsemőmirigy-kivonat

A csecsemőmirigyben termelődő hormonszerű anyagok aktiválják a daganatsejtek leküzdésében is közrejátszó immunsejteket, így csökkentik a tumorsejtek növekedését és az áttétképződést (hazánkban még nem kapható).

Hipertermia, lázterápia, szauna

A daganatsejtek a magasabb hőmérsékletre labilisabbak, könnyebben szétesnek, lebomlanak, ráadásul nagyobb maghőmérsékleten az immunrendszer aktivitása is nő. Így a mesterségesen keltett láz (infúzióban lázkeltő anyagot adnak kórházi körülmények között), illetve a teljes test melegítése fürdők, pakolások, szauna útján – bár meglehetősen kimerítenek – jó eredménnyel használhatók a daganatkezelésben is.

Amikor az egész szervezet felmelegítése túl megterhelő lenne, helyi hipertermiát alkalmaznak: ilyenkor elektromágneses sugárzás segítségével felmelegítik az érintett területeket. Bár a módszer kemoterápia nélkül is hatékony, nálunk csak azzal kombináltan engedik a használatát.

Figyelem! Emiatt szokott spontán is hőemelkedése, láza kialakulni a daganatosoknak. Tehát hacsak nem elviselhetetlenül magas a láz, ne nyomja el ezt az önvédelmi reakciót!

Tanácsaim a megelőzéshez

Mit tehet még?

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!